Vse kar moraš vedeti o oblačilih za supanje

Supanje je šport, ki ga lahko izvajamo celo leto. Če poleti za supanje zadostujejo že kopalke in sončna krema, pa je v hladnejšem delu leta zgodba malce drugačna. Za vodne športe obstaja veliko oblačil iz različnih materialov, ki so namenjeni za različne namene uporabe.

 

DRYSUIT OZ. VODOODPORNA OBLEKA

 Že samo ime »drysuit« pove, gre za oblačila, v katerih ostaneš suh/a. Zasnovana so tako, da imajo na vratu, zapestjih in gležnjih tesnila iz lateksa, kar preprečuje vdor vode v primeru padca. So nekoliko ohlapna, kar omogoča več fleksibilnosti med športanjem, pod njo pa lahko oblečeš druga oblačila. Vodoodporna oblačila so na voljo v enem kosu, od glave do pet ali kot  jakna in hlače posebej. Enodelna vodoodporna obleka je 100% vodotesna, ki te bo ohranila suhega, ne glede na zunanje pogoje. Primerna je za daljše suparske podvige, deževno vreme, supanje po hladni vodi in v ekstremnih pogojih, njena edina slabost je nepraktično slačenje, ko moraš na stranišče. Večdelne vodoodporne obleke so veliko bolj praktične za oblačenje, vendar ne zagotavljajo tako zanesljive vodotesnosti kot enodelne, primerne pa so za vsakodnevno supanje.

 

WETSUIT OZ. NEOPRENSKA OBLAČILA

»Wetusit« oblačila so namenjena temu, da se zmočijo in tudi delujejo bolje, ko so mokra. Pri neoprenskih oblačilih se ob stiku z vodo pod obleko ustvarijo majhni vodni žepki, ki te grejejo. Zato so neoprenska oblačila primernejša za aktivnosti, kjer si v stalnem stiku z vodo, na primer sup surfanje, supanje po brzicah, surfanje ali pa samo, ko veš, da boš veliko padal v vodo. Poleg nepraktičnega oblačenja sta drugi pomanjkljivosti neoprenske obleke na vsakodnevnem supanju tudi, da ti na suhem v njem hitro postane vroče in da ne ščiti pred vetrom. Skratka, neopren je odlična izbira, če se na sup podajaš v razmerah, ko veš, da boš padal/a v vodo. Zaradi velike števila suparjev, pa so pri NRS izdelali neopren oblačila prav zanje. Ta neopren je tanjši od običajnega in zato manj vroč na suhem (kar je načeloma cilj vsakega zimskega suparja). Pod pazduho ima tudi tanjši UV materijal, ki omogoča koži dihanje in znojenje. Seveda pa se slabše obnese v vodi. Dobro prepreči šok ob padcu v ledeno vodo in zato zadošča suparjem. Ni pa primeren za kajtarje in ostale, ki so v stalnem stiku z vodo. Največkrat se kombinira longjohn obleka in jopica ali dolga majica. Za tiste, ki se spravite supat bolj pozno pomladi, pa lahko zadošča tudi zgolj kratka majica.

 

UV ZAŠČITNE MAJICE

 

Pri supanju si zelo izpostavljen/a sončnim žarkom, zato sončna krema in zaščitna majica ne bosta odveč. Pri zaščitnih majicah je najpogostejši faktor UPF oz. zaščitni faktor pred ultravijoličnimi žarki. Ta kaže, koliko UV sevanja material prepusti, da sevanje pride do kože. Za dobro in zadostno UPF zaščito veljajo faktorji med 30 in 49, UPF 50+ pa velja za izjemno. UPF zaščito pri oblačilih dajejo različne sestavine, najpogosteje so oblačila obdana s kemično zaščito ali barvo. Poleg tega je pomembna tudi barva, temne in žive barve namreč odvračajo UV žarke od kože in jih boljše absorbirajo, zato predstavljajo boljšo zaščito. Tudi debelejše tkana oblačila, npr. volna, platno ali sintetična vlakna bolje štitijo pred soncem, saj sevanje težje prodre skozi. UV zaščitno majico bi moral imeti vsak supar, saj si na deski ves čas izpostavljen sevanju in sončnim žarkom, klasična bombažna oblačila pa ne zagotavljajo dovolj dobre zaščite.