7 najpogostejših napak pri supanju

NAPAKA ŠT. 1: NAROBE OBRNJENO VESLO 

Če pogledaš suparsko veslo od blizu, opaziš, da je malce drugačno, saj je list vesla ukrivljen pod kotom, ponavadi med 10 in 13°. Zaradi te oblike se pri veslanju porabi manj energije, zavesljaji pa so čistejši. Ukrivljena oblika vesla marsikoga zmede in ga drži narobe. Pravilno držanje je, ko je ukrivljen del lista obrnjen naprej od nas in ne nazaj, tako je potiskanje vode nazaj enostavneje, učinkovitejše in hitrejše. Pravilno držo vesla pri nekaterih znamkah narekuje že oblika samega ročaja na vrhu. 

Ukrivljen del vesla mora vedno "štrleti" stran od tebe. 

kako pravilno obrnemo sup veslo 

 NAPAKA ŠT. 2: PREMALO NAPIHNJEN SUP

Pumpanje supa zna pri visokem tlaku biti kar naporna zadeva in marsikdo se ob prvem težjem potisku raje zadovolji z manj napihnjenim supom. Večja kot je priporočena psi številka, bolj bo sup trden, stabilen in vodljiv. Če je sup napihnjen manj kot priporoča proizvajalec, bo še vedno ploven na vodi, vendar se bodo njegove plovne lastnosti zmanjšale. Pod večjo težo oz. obremenitvijo se bo začel hitreje upogibati v obliko banane, prav tako bo mehkejši, kar otežuje hitrost, stabilnost in izkušnjo supanja. 

Sup vedno napihni na 15-16psi. Boljši sup lahko tudi več, vendar ni realne potrebe.  

 

NAPAKA ŠT. 3: NAPAČNO DRŽANJE VESLA

Veslo lahko držiš napačno na več načinov. Prva napaka je višina vesla – pravilna višina za vsakodnevno supanje je tvoja višina plus dolžina ene dlani. Druga napaka je napačno držanje vesla. Če veslo držiš preveč skupaj, te bodo hitro začele boleti roke, če ga držiš preveč narazen, obstaja verjetnost, da ti zmanjka ravnotežja in padeš v vodo. Pravilno držo vesla nastaviš tako, da veslo dvigneš nad glavo s komolci pokrčenimi za 90°. Tretja napaka pri veslanju je, da premalo ali preveč potopiš veslo – pravilno veslaš tako, da potopiš cel list.  

3 koraki do pravilnega držanja sup vesla 

 

 NAPAKA ŠT. 4: NAPAČNO VESLANJE

Po načinu veslanja lahko na daleč vidiš, ali nekdo stoji na supu prvič ali pa že ve kaj počne. Napačno veslanje se začne z napačno držo vesla in postavitvijo, o čemer smo že pisali zgoraj. Pri pravilnem zavesljaju s stegnjenimi rokami zapičiš veslo v vodo čimdlje pred sabo in potegneš veslo nazaj do sebe s čimbolj iztegnjenimi rokami. Na tak način namesto mišic rok uporabljaš mišice hrbta in trupa. Za plutje v ravni liniji je potrebno veslati čimbolj pri supu ter vsakih nekaj zavesljajev zamenjati strani.  

Naš nasvet: preden veslo zapičiš v vodo naj roke pred tabo tvojio trikotnik, skozi katerega gledaš naprej. Veslo v vodo potopi čimbližje supu, da pluješ v ravni liniji.  
kako veslati naravnost na sup deski

 

 NAPAKA ŠT. 5: GLEDANJE V SUP

Na testnih dnevih in tečajih supanja je ena najpogostejših napak začetnikov, da med veslanjem in lovljenjem ravnotežja gledajo v sup. Seveda je ob prvih zavesljajih to dopustljivo, vendar prej kot boš pogled usmeril/a iz supa naprej pred sebe, prej boš osvojil/a ravnotežje, stabilnost in samozavest. Z gledanjem naprej imaš tudi pregled nad okolico. Dobro je videti, če se ti približuje kak večji val ali ovira v vodi.

Pri supanju vedno glej naprej, ne dol v sup. 

 

NAPAKA ŠT. 6: POSTAVITEV NA SUPU

Verjamemo, da je prvič stati na supu borba med tem, ali boš ostal suh ali moker. Veliko začetnikov v želji po čimvečjem ravnotežju stoji preveč narazen, kar lahko hitreje privede do izgube ravnotežja in padca v vodo. Drugi ekstrem so tisti, ki stojijo preveč skupaj, kar prav tako zmanjša občutek ravnotežja. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da stanje preveč naprej potopi nos supa in otežuje premagovanje vode, če stojiš preveč na repu pa lahko privzdigneš nos in prav tako zletiš v vodo.  

Na supu stoj na sredini (nekje pri držalu) v širini ramen, s sproščenimi in nekoliko pokrčenimi koleni, ki delujejo kot blažilec valov. S prsti se ne oklepaj podlage, stopala poskusi imeti čimbolj sproščena, da ne dobiš mravljincev in bolečin.  

 

NASVET ŠT. 7: PADANJE NA SUPU

Pri padcu na supu obstajata dve možnosti – ali padeš v vodo in si moker (kar ni težava v toplem delu leta), ali pa se uloviš in padeš na sup. Če okoliščine dopuščajo, vedno raje izberi prvo opcijo, saj je veliko bolj varna. Padec na sup ni tako nedolžen, kot se zdi, vseeno je sup zelo trda zadeva in ti odrgnjena kolena ali modrice ne uidejo, z malce več nesreče pa si lahko tudi zviješ zapestje.  

Ko pričakuješ padec iz supa, se vedno odrini na stran v vodo, ne na sup. In seveda ne pozabi na varnostno vrvico!