Nasveti za varno supanje

Zadnje čase v medijih pogosto beremo o suparskih podvigih neizkušenih začetnikov. Če si ravnokar kupil/a sup in nimaš veliko izkušenj s supanjem na morju, beri dalje. Na enem mestu smo zbrali nekaj praktičnih in uporabnih nasvetov, kako odreagirati, če te na supu ujame nepredvidljiva situacija. 

Nikar v vodo v vetrovnem vremenu

Že res, da na morju vedno malce piha, vendar če je veter tako močan, da ustvarja valove, se nikar ne spuščaj v vodo s supom. Ne samo, da ne boš prišel/a daleč, hitro te lahko ujame in odnese stran od obale. V kolikor te močan veter preseneti med supanjem, se čim prej spusti na kolena in veslaj v tem položaju, v skrajnem primeru tudi na ulezi na sup in veslaj z rokami, kot surfer. Preden se podaš na vodo, vedno preveri tudi vremensko napoved in moč vetra. Ena izmed uporabnejših je Windy.com.

Od obale se ne oddaljuj več kot 1 km

Po pravilih plovbe se s supom od obale nikoli ne oddaljuj več kot 1 km. Kakršna koli prečenja iz celine na otoke ali iz otoka na otok raje pozabi. V kolikor te ne preseneti veter ali tok, te lahko preseneti pomorski promet ali kapetanija s kaznijo. Napihljiv sup je športni rekvizit, ki ni ravno primerljiv s kanuji, ki se ugreznejo v vodo in imajo v primeru vetra boljšo plovnost. Napihljiv sup namreč plava na vodi in s tabo na krovu v močnem vetru hitro postane windsurf.

Poskrbi za varnost

V kolikor se podajaš na daljše suparske ture, vedno poskrbi za varnost. To pomeni, da v prvi vrsti preveriš vreme in tokove, nekomu poveš, kam greš in kdaj se vrneš, med supanjem pa vedno uporabljaš varnostno vrvico, imaš s sabo telefon in po potrebu tudi rešilni jopič. Seveda ne pozabi tudi na zadostno količino vode in kak prigrizek, odveč ne bodo niti zaščitna oblačila, v primeru, da moraš kje prenočiti.

Če te ujame tok …

Če te med supanjem ujame močni tok, se nikar ne obrni in veslaj proti njemu. To ti bo samo pobralo dragoceno moč, ki jo v takšni situaciji še kako potrebuješ. Raje poskusi skupaj s tokom prečno zapeljati iz njega. In kar je najpomembnejše, nikar ne začni zganjati panike. Mirna kri in prava reakcija sta ključna, ko stvari na vodi ne gredo po planu.

SupanjeVarno supanje