Supanje z otrokom

Supanje je odličen način za družinsko zabavo in kakovostno preživet čas. Poleg tega, da spodbuja fizično aktivnost, razvija otrokove motorične sposobnosti in koordinacijo ter odpravlja strah pred vodo. Kaj moraš vedeti, preden greš na supanje z otrokom?

Kdaj je primerna starost, da daš otroka na sup?

Otroka lahko praviloma postaviš na sup nekje pri enem letu starosti, ko samostojno sedi ter ima razvito koordinacijo in motoriko. Seveda poskrbi tudi za varnost, zato mu vedno nadeni rešilni jopič in rokavčke, če še ne zna plavati. Otroci do 5. leta starosti naj zaradi varnosti vedno supajo v spremstvu staršev. Starejši se na sup že lahko podajo sami, vendar pod nadzorom staršev.

Navajanje otroka na sup

Najprej se prepričaj, da se otrok v vodi počuti dobro. To pomeni, da ga ni strah vode in da po možnosti že zna plavati. Da ga seznaniš z desko, jo najprej položi v plitvo in mirno vodo. Malčka posedi na sup, sam/a pa stoj v vodi in ga vozi naokrog z rokami. Ko se navadi na ta občutek, se premakni v nekoliko globjo vodo in ga spodbudi, da se postavi na noge.

Nikar ne hiti in pričakuj, da bo supanje z otrokom steklo že v enem dnevu. Ne pozabi, da je to zanj popolnoma nov občutek, zato bo potreboval nekaj vaje, da bo osvojil ravnotežje in se počutil udobno. Da mu aktivnost predstaviš kot zabavno, ga lahko spodbudiš tudi k vragolijam, na primer skakanju s supa v vodo.

supanje z otrokom

Prvi zavesljaji v dvoje

Ko se otrok popolnoma navadi na sup, je čas, da poskusita supanje v dvoje. Najbolj enostavno je tako, da se na sup najprej postaviš ti, partner pa ti poda otroka, ki ga posedeš pred sebe. Če gresta z otrokom sam/a, na sup najprej posedi otroka, potem pa se na kolenih nanj spravi še sam/a. Ko bosta v dovolj globoki vodi, se postavi na noge in začni počasi veslati. Vedno ostanita v bližini obale, kamor se lahko vrneš, če se otrok začne počutiti nelagodno. Za začetek naj bodo vožnje kratke, ki jih postopoma podaljšuješ – tako časovno kot z razdaljo.

Kaj potrebuješ za supanje z otrokom?

Za supanje z otrokom ne potrebuješ veliko opreme. Za začetek je dobro, da imaš dovolj velik in širok sup, da nanj brez skrbi spraviš otroka, kar je skoraj vsak allround ali touring sup. Pomembno je, da otroka opremiš z otroškim rešilnim jopičem in rokavčki, če ne zna plavati. Varnost naj bo vedno na prvem mestu. Ne pozabi tudi na sončno kremo, UV zaščitno majico in pokrivalo za malčka, pa na svežo vodo.

Poleg opreme je za supanje z otrokom pomembno tudi tvoje znanje in samozavest na supu. Na sup se z otrokom podaj šele, ko boš sam/a toliko suveren/a, da ob prvi izgubi ravnotežja ne bosta oba končala v vodi. Tvoja samozavest namreč vpliva tudi na otroka – bolj kot boš suveren/a, bolj ti bo otrok zaupal in se brez strahu podal na suparsko pustolovščino s tabo.

družinsko supanje

Kam na supanje z otrokom?

Za supanje z otrokom so primerne mirne in stoječe vode, ki imajo urejene vstopne in izstopne točke. Pri izbiri lokacij izberi tudi takšne, kjer voda ni premrzla in je primerna za kopanje, kar je še posebej pomembno, če padeta v vodo. Med nekaterimi najbolj priljubljenimi lokacijami za družinsko supanje je zagotovo mirno morje, od celinskih voda pa Velenjsko, Soboško, Bohinjsko, Trbojsko jezero ...

Naredi supanje zabavno

Ko bodo enkrat vzljubili supanje, ne boste šli več na dopust brez supa. Ker lahko vožnja s supom otrokom hitro postane dolgočasna, si jo lahko popestrite na različne načine. Sup lahko uporabite kot prevozno sredstvo za iskanje skritih kotičkov, na katerih lahko preživite popoldne ali si pripravite piknik z malico. Ko greste na supanje z otrokom, nikar ne pozabite na masko za potapljanje in plavutke, da boste lahko opazovali morsko kraljestvo. Na supu lahko zganjate tudi različne vragolije in testrate svoje ravnotežje, na primer z obračanjem na repu, hoji po supu, delanju stoje, skakanju iz supa ... Lahko pa vzamete tudi frizbi in si ga podajate z enega supa na drugega.

supanje z otrokom

Supanje