Nasveti za varno supanje po morju

Zadnje čase v medijih pogosto beremo o suparskih podvigih neizkušenih začetnikov. Če si ravnokar kupil/a sup in nimaš veliko izkušenj s supanjem na morju, beri dalje. Na enem mestu smo zbrali nekaj praktičnih in uporabnih nasvetov za varno supanje po morju in kako odreagirati, če te ujame nepredvidljiva situacija. 

1. pravilo: Nikar v vodo, če piha močan veter

Že res, da na morju vedno malce piha, vendar če je veter tako močan, da ustvarja valove, razmere niso primerne za varno supanje. Ne samo, da ne boš prišel/a daleč, hitro te lahko ujame in odnese stran od obale. Če te močan veter preseneti med supanjem, se čim prej spusti na kolena in veslaj v tem položaju, v skrajnem primeru tudi na ulezi na sup in veslaj z rokami, kot surfer. Preden se podaš na vodo, vedno preveri tudi vremensko napoved in moč vetra. Ena izmed uporabnejših je Windy.com.

2. pravilo: Od obale se ne oddaljuj več kot 1 km

Po pravilih plovbe se s supom od obale ne smeš oddaljiti več kot 1 km. Kakršna koli prečenja iz celine na otoke ali iz otoka na otok raje pozabi. Če te ne preseneti veter ali tok, te lahko preseneti pomorski promet ali kapetanija s kaznijo. Napihljiv sup je športni rekvizit, ki ni ravno primerljiv s kanuji, ki se ugreznejo v vodo in imajo v primeru vetra boljšo plovnost. Napihljiv sup namreč plava na vodi in s tabo na krovu v močnem vetru hitro postane windsurf.

3. pravilo: Poskrbi za varnost

Če se podajaš na daljše suparske ture, vedno poskrbi za varnost in varno supanje. To pomeni, da v prvi vrsti preveriš vreme in tokove, nekomu poveš, kam greš in kdaj se vrneš, med supanjem vedno uporabljaš varnostno vrvico, imaš s sabo telefon in po potrebi tudi rešilni jopič. Seveda ne pozabi tudi na zadostno količino vode in kak prigrizek, odveč ne bodo niti UV zaščitna oblačila, v primeru, da moraš kje prenočiti.

4. pravilo: Varno supanje, če te ujame morski tok

Če te med supanjem ujame močni tok, se nikar ne obrni in veslaj proti njemu. To ti bo samo pobralo dragoceno moč, ki jo v takšni situaciji še kako potrebuješ. Raje poskusi skupaj s tokom prečno zapeljati iz njega. In kar je najpomembnejše, nikar ne začni zganjati panike. Mirna kri in prava reakcija sta ključna za varno supanje, ko stvari na vodi ne gredo po planu.

varno supanje po morju

 

SupanjeVarno supanje