Supanje s psom

Supanje s psom je ena najboljših aktivnosti, če imaš psa. Čeprav številni psi obožujejo vodo, pa je stanje in vožnja s supom zanje popolnoma nova izkušnja, ki sicer zahteva precej časa, potrpežljivosti in vztrajnosti, vendar ko kuža enkrat osvoji stanje in vožnjo na deski, se prave dogodivščine šele začnejo. V nadaljevanju preberi, kako začeti in na kaj paziti.

1. Navajanje psa na vodo

Za začetek je pomembno, da se kuža ne boji vode in da rad preživlja čas v njej. Če tega še nista osvojila, moraš psa najprej postopno začeti navajati na vodo in poskrbeti, da se nauči plavati. Najhiteje in najmanj stresno je preko igre. Pojdita na plažo ali obrežje in se igrajta – malo po kopnem, malo v vodi in ne pozabita na priboljške. Veliko enostavneje je psa na vodo navajati že od majhnega, vendar lahko tudi pri večjih kužkih z vztrajnostjo in potrpežljivostjo ustvariš vodnega navdušenca. Pri tem je pomembno, da kuža vodo dojema kot nekaj pozitivnega, zato se izogibaj stresnim situacijam v vodi, npr. da ga kar postaviš na sup ali postaviš v globoko vodo.

2. Suho uvajanje kužka na sup

Ko se kuža v vodi počuti domače, sledi postopno uvajanje na sup. Najprej je na vrsti »suho« uvajanje, kjer sup napihneš na kopnem in ga pustiš nekaj časa, da ga pes prevoha, razišče in vidi, da se ga ne rabi bati. Spodbudi ga k stanju na njem tako, da mu nanj nastaviš priboljške. Na tej točki ga navadi tudi na pasji rešilni jopič. Poskrbi, da bo kuža upošteval osnovne komande, kot sta sedi in lezi. Tako kot pri vseh drugih stvareh, bosta najhitreje napredovala s pomočjo nagrajevanja oz. priboljškov.

3. Mokro uvajanje

Šele nato sledi »mokro uvajanje«, kjer sup postaviš v plitvo vodo in psa spodbudiš, da sam skoči nanj. Pri tem je za kužke največji izziv mokra sup podlaga, ki je nekaj popolnoma novega zanje, da o občutku stanja na vodi ne govorimo. Preden daš psa na sup, je dobro tudi, da mu postrižeš predolge nohte, da ga ne bo poškodoval. V plitvi vodi trenirajta ukaze, kot so »gor«, »dol«, »sedi«, »lezi« in »mirno«. Šele ko se kuža počuti domače na supu v plivi vodi, je čas za prvo vožnjo.

pes na supu

4. Supanje s psom

Supanje s psom, še posebej, če je ta nekoliko nemiren, zna biti precejšen ravnotežni izziv. Zato je najbolje, da začneš tako, da na supu sediš ali veslaš na kolenih. Pri supanju s psom naj bo ta na začetku čim bolj na sredini, saj je sup tam najbolj širok in stabilen. Sčasoma, ko se bo privadil na desko, bo že našel svoje mesto na sredini ali nosu. Ko je kuža miren in priden na supu, lahko poskusiš supanje. Pričakuj, da bo kuža v kateremkoli trenutku skočil iz supa, premaknil desko, te vrgel iz ravnotežja v vodo, zato vedno uporabljaj varnostno vrvico.

Obvezna oprema: pasji rešilni jopič in voda

Pasji rešilni jopič ni obvezna oprema na supanju samo zaradi plovnosti psa, temveč tudi tebi močno olajša delo pri dvigovanju psa iz vode na sup. Namreč, vsak rešilni jopič ima na vrhu ročaj, s pomočjo katerega psa veliko lažje dvigneš nazaj na sup. Seveda je priporočljivo, da tudi to najprej nekajkrat poskusita v plitvi vodi. Druga obvezna oprema je sveža voda. Še posebej na morju zna kuža zaužiti veliko slane vode, tako da imej vedno pri sebi posodico in plastenko sveže in hladne vode.

rešilni jopič za psa

Največje napake pri supanju s psom

  • Supanja s psom se nikar ne loti tako, da psa kar postaviš na sup in odpelješ od obale. Če ga boš samo »vrgel/a v vodo«, bo to zanj zelo neprijetna in stresna izkušnja, da ga boš še kdaj videl/a blizu supa, pa lahko samo sanjaš.
  • Psa ne sili s supanjem. Navajanje na nekaj takšnega kot je supanje, je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko potrpežljivosti in vztrajnosti.
  • Ne supaj s psom, če nisi sam/a prepričan/a v svoje suparske sposobnosti. Šele ko stabilno stojiš, veslaš in se znaš obračati, na sup vzemi tudi psa. Psi čutijo nesigurnost in stres, če se ne boš počutil/a udobno, se tudi pes ne bo.
  • Predolge sup ture s psom. Supanja s psom naj bodo kratka ter zgodaj zjutraj ali pozno popoldan, ko sonce ni več tako močno. Upoštevaj, da kužki težje prenašajo vročino, poleg opeklin na izpostavljenih delih pa lahko pride tudi do vročinske kapi.

supanje s psom

SupanjeSupanje s psom