Zakaj je nosilnost supa neuporaben podatek?

V katalogu ali na spletu ste našli odlično ponudbo za sup, kjer piše, da je nosilnost supa 140 kg. Odlično! Sup kupite, nesete na morje, napihnete, otroci se imajo fajn. Potem pa sup želite preizkusiti sami. S svojimi 94 kilogrami se poskušate postaviti pokonci, pa ne gre. Deska pod nogami se trese, zvija in vas meče dol. Zakaj padate s supa, če pa ima deska 140 kg nosilnosti, vi pa imate 94 kg?

Zato, ker nosilnost supa nima veze s točkovno obremenitvijo

Sup, ki ima nosilnost 140 kg, je normalno uporaben za veslača do 80 kg. Za nosilnost supa 140 kg je optimalen 80 kg veslač na sredini, 20 kg otrok na nosu in 20 kg pes na repu. To je skupaj 120 kg, ki je sicer na meji zmogljivosti, vendar bo ob takšni razporeditvi sup še vedno plaval. Ko pa grejo vsi dol in na isti sup stopi nekdo, ki ima 95 kg, je točkovna obremenitev že previsoka, da bi sup to prenesel. Zaradi prevelike točkovne obremenitve se začne zvijati, tresti in upogibati, postane nestabilen in nesiguren.

Podatek, da je nosilnost supa 140 kg nam pove zelo malo. Nosilnost izračunamo tako, da od volumna odštejemo približno 150 kg. Nič pa nam ta podatek ne pove o zgradbi supa. Sup s prostornino 300 l  je lahko narejen iz šibkejših ali močnejših, dvoslojnih materialov. Ti materiali pa odločajo kakšna je lahko največja teža veslača. Če tega podatka ne najdete in imate več kot 80-90 kg, potem supa ne kupujte.

Kako vemo, koliko točkovne obremenitve ima sup?

Žal tega ne vemo. Točkovna obremenitev, koliko bo sup prenesel na točki, kjer stojimo, je odvisna od tega, kako je sup narejen. To pomeni od debeline nitk oz. dropstitcha, količine, gostote, načina tkanja … To so podatki, ki so neznani in jih proizvajalci cenejših supov večinoma skrivajo. Na naši spletni strani poleg opisa supov vedno najdete tudi podatek o maksimalni teži veslača, ki jo navajamo na podlagi prakse. V 10 letih, odkar se ukvarjamo s supi, v zadnjih letih tudi kot proizvajalec supov Wasup, smo se naučili določenih stvari in približno vemo, katera deska ima kakšno nosilnost. 

Nosilnost na podlagi maksimalnega dovoljenega pritiska

Včasih vam nosilnost lahko pove tudi podatek o dovoljenem pritisku v deski. Da se z napihljivo desko lepo pelje odrasla oseba, je desko potrebno napihniti na 15-16 psi. Mnoge cenejše deske imajo največji dovoljen pritisk že pri 12 ali 13psi. Teh se na daleč izognite, primerne so zgolj za otroško igračo. Deske, ki imajo maksimum okrog 16 psi, se obravnavajo kot enoslojne. Primerne so za družinsko rabo, če noben veslač nima več kot 80-90 kg. V to kategorijo spada velika večina desk, ki jih dobite v trgovskih centrih in spletnih trgovinah, pa tudi naše Wasup Lite sup deske spadajo v to skupino.

Deske, ki dovoljujejo največji pritisk od 18-25 psi pa imenujemo dvoslojne. Pri teh ni nobene potrebe, da jih napihnemo do maksimuma. Ravno nasprotno, vsak, ki je že kdaj pumpal desko na 25 psi, vam bo povedal, da to ni prav nič zabavno. Kakovostno desko napolnimo na 16-18 psi. Tako da če imate več kot 90 kg ali pa preprosto želite bolj trpežno desko, je to prava izbira. V tem rangu je naša ponudba zelo velika, cenovni razpon pa gre od približno 500 EUR (deske Wasup) preko običajnih 700-900 EUR (Shark in Starboard Zen) do preko 1000 in več evrov (Starboard Deluxe).

Maksimalna teža veslača celotni obremenitvi supa

Če pri nakupu supa najdete opis “maksimalna teža veslača 120 kg”. To pomeni, da se lahko 120kg težka oseba postavi na sup in se z njim normalno v stoje pelje. Brez problema spredaj in zadaj naloži še družino in še vedno v stoje vesla, saj je skupna nosilnost take deske ponavadi krepko čez 200kg. Tudi, če se gor uspe zbasat 10 otrok in je obremenjena s 300 kg, se seveda ne bo potopila in tudi ne poškodovala. Čez take deske lahko ponavadi zapelješ z avtom in se ji ne pozna.supanje s psom

Za več informacij o nosillnosti in svetovanje, katera sup deska je primerna za vas, smo vam na voljo preko info@wasup.si, na telefonski številki 040 867 867 ali v razstavnem salonu na Verovškovi 60a v Ljubljani.   

Sup