Električno kolo: kje kupiti električno kolo?

Kje kupiti električno kolo?

Električna kolesa so v zadnjih letih postala vse bolj priljubljena oblika transporta. Z njihovim pojavom so začeli kolesariti vsi - starostniki, mladi, otroci, poslovneži, dopustniki … Električno kolo je idealno za vse, ki si želijo udobno in ekološko potovati, ne da bi pri tem ogrožali svoje zdravje ali okolje. Ponudba v zadnjih letih se je precej razširila, zato smo v blogu strnili nekaj pomembnih lastnosti, ki vam bodo pomagale pri lažji izbiri pravega e-kolesa.

Kateri tip električnega kolesa izbrati?

Od tega, za kaj potrebujete kolo, je odvisno, kakšnega boste izbrali. Če iščete e-kolo za po mestu ali za v službo, ki ga enostavno nesete po stopnicah, na avtobus ali v pisarno, bo odlično majhno ali celo zložljivo električno kolo. Če pa iščete e-kolo, s katerim se boste odpravili na kolesarjenje ali z njim opravljali daljše kolesarske ture, pa potrebujete predvsem terenu primerno električno kolo. Odvisno od tega, kje se boste vozili, lahko izbirate med mestnimi, gorskimi in treking električnimi kolesi. Posamezni modeli koles se med sabo razlikujejo po zmogljivosti baterije, motorja in ostalih komponent.

zložljivo električno kolo

Eovolt je francoska znamka zložljivih električnih koles. Njihovo ključno vodilo pri izdelavi koles je praktičnost, zato je njihov sistem zlaganja koles premišljen do potankosti. Zložljiva kolesa pa so še posebej priljubljena med tistimi, ki električno kolo uporabljajo za vožnjo v službo ali le-to kombinirajo z javnim prevozom, za tiste, ki nimajo veliko prostora za shranjevanje kolesa ter za imetnike avtodomov, ki ga Eovolt kolo uporabljajo kot prevozno sredstvo na dopustu. Poglej ponudbo >>>

Motor je srce e-kolesa

Kje je pozicioniran motor na električnem kolesu, je morda bolj pomembno, kot si mislite. Motorji so lahko nameščeni na treh mestih: sredinsko na pedalih, v pestu prednjega kolesa ali v pestu zadnjega kolesa.  

Prava gorska kolesa, ki so namenjena hitrim spustom čez korenine, skale in skakalnice in zahtevnim vzponom imajo sredinski motor, zaradi česar imajo nizko težišče in bolj uravnotežen občutek pri vožnji. Tak motor pomaga pri poganjanju pedal in energijo na kolesa prenaša preko verige. Vsekakor najboljša izbira za vse zahtevne gorske kolesarje. Vendar ima to seveda svojo ceno. Računajte, da boste verigo menjali enkrat letno.  

Pri mestnih in treking kolesih je motor največkrat na zadnjem pestu, kar je veliko bolj ekonomična možnost. Veriga in ostali deli so neobremenjeni in zato je strošek vzdrževanja takega kolesa veliko manjši. Skratka ne nasedajte trditvam, da je sredinski motor edini dovolj dober. Vsekakor je najboljši, ga pa za vožnjo po cestah nikakor ne potrebujete. Tudi z veliko cenejšimi motorji v zadnjem pestu pridete na vsak hrib.

motor

Econic One je znamka električnih koles, prisotna v več kot 22 državah. Njen ustanovitelj Galin je iskal predvsem način, kako vožnjo v službo narediti hitrejšo, koristno in bolj prijazno za okolje. V ponudbi koles Econic One najdete predvsem mestna kolesa, pa tudi cross country kolesa za vožnjo po bolj razgibanem terenu. Poglej ponudbo >>>

Vse o bateriji in zmogljivosti

Pomembna stvar, o kateri je treba razmisliti pri izbiri električnega kolesa, je prenos moči. Občutek pri vožnji je odvisen predvsem od vrste senzorja, ki se uporablja za dovajanje moči. Na voljo sta dve možnosti: senzor na podlagi navora ali senzor na podlagi hitrosti.  

Prenos moči

Senzor, ki temelji na navoru, dodaja moč glede na to, kako močno pritiskate na pedala. To je bolj naraven občutek vožnje in od kolesarja zahteva dejansko poganjanje. Seveda morate pri največji asistenci vložiti res malo svoje energije. Za vse, ki si želite rekreacije in imate električni motor bolj za pomoč, je to idealna izbira.

Senzor, ki temelji na hitrosti, pa preveri zgolj, če se pedala premikajo, in nato doda moč glede na izbrano stopnjo pomoči. Pedala lahko premikate čisto počasi, pa se vseeno peljete do 25 km/h. Idealno za prevoz v službo ali šolo, saj tja lahko pridete neprepoteni. Seveda tudi na takem kolesu lahko dosežete, da tudi sami poganjate. Zgolj zmanjšate stopnjo asistence in povečate prestave in že se rekreirate. Vsekakor pa v povprečju porabite več baterije.

Skoraj vsa električna kolesa s sredinskim motorjem imajo tudi senzor navora, pazite le pri najcenejših. Pri kolesih z motorjem na zadnjem kolesu, pa je senzorjev navora veliko manj. Velika večina jih ima zgolj senzor hitrosti. Nihče pa tega seveda glasno ne oglašuje.

Moč baterije

Najbolj pogoste baterije na električnih kolesih so litij-ionske baterije, ki so lažje, lahko se hitro napolnijo in zdržijo dlje časa. Polno polnjenje ponavadi traja od 4 do 6 ur, odvisno od proizvajalca in velikosti baterije. Baterije imajo različne moči, izražene v vatnih urah (Wh) ali amperskih urah (Ah). Pri izbiri je veliko bolj pomembno, da upoštevate Wh, saj upoštevajo napetost in amperske ure skupaj ter določajo, kako daleč lahko greste s polnim polnjenjem.

Velikost in pozicioniranje 

Poleg tega je pomembna tudi velikost in pozicioniranje baterije. Večje ni vedno boljše, je kvečjemu težje. Baterije so lahko vgrajene ali snemljive in pozicionirane na različnih mestih - na prtljažniku, na okvirju, v sedežnem drogu ipd. Odvisno od vaših potreb je smiselno razmišljati, ali potrebujete kolo s snemljivo baterijo, ki jo lahko polnite praktično kjerkoli, ali izberete kolo z vgrajeno baterijo.

baterija

Kako močno baterijo izbrati?

Baterije so drage in potreben je realen razmislek kako veliko baterijo potrebujete. Če ste pravi gorski kolesar in naredite veliko vzponov in spustov, potem boste kupili električno kolo z veliko baterijo (nad 600 Wh). Z vožnjo po cestah in nezahtevnih brezpotjih, pa take baterije ne boste nikoli izpraznili. S kolesom prevoziti 100 km ni preprosto, tudi če vozite z baterijo. Če niste resni kolesar, so precej bolj običajne poti tja do 50 km, za pot v službo ali šolo pa po navadi zadošča še precej manj. Za mestna električna kolesa zadošča že baterija s 350 Wh. Za treking električno kolo pa je za 90 % uporabnikov več kot dovolj baterija s približno 450 Wh, tudi, če je vmes 500 višinskih metrov. Če ste težji, pa morda vseeno nabavite 50-100 Wh večjo baterijo.

Podatka o tem koliko kilometrov lahko z določeno baterijo prevozite, pa ne jemljite preveč resno. 100 km v idealnih pogojih je zelo širok pojem. Če imate 50 kg in se vozite z asistenco na 1, boste res naredili 100 km. Če pa imate 100 kg in v dolg in strm klanec, asistenco pa preklopite na najvišjo stopnjo, ne boste naredili niti pol toliko.

tip kolesarjenja moč baterije 
gorsko kolesarjenje nad 600 Wh
mestno kolesarjenje 350 Wh
treking kolesarjenje 450 Wh

Tudi ostala oprema električnega kolesa šteje

Tako kot pri klasičnih kolesih je tudi pri električnih kolesih pomembna oprema, kot so prestave, zavore, vzmetenje, gume ipd. Pri gorskih kolesih so dobro prednje vzmetenje, prestavno razmerje, močan okvir in široke gume ključni za udobno vožnjo. Tako kot pri klasičnih kolesih tudi pri električnih kolesih prevladujejo prestave in hidravlične zavore Shimano, ki veljajo za ene najboljših.

električna kolesa

Ecobike je ena izmed najstarejših znamk električnih koles v Evropi. Pohvalijo se lahko z več kot 15 leti izkušenj na področju električnih koles, v ponudbi pa najdete tako gorska kolesa kot mestna in zložljiva kolesa Ecobike. Poglej ponudbo >>>

Dodatne funkcionalnosti za udobnejšo in varno vožnjo

Električna kolesa se razvijajo s svetlobno hitrostjo in ponujajo številne funkcionalnosti. Eden izmed teh je zagotovo elektronski zaslon, na katerem lahko spremljate vašo hitrost, proizvedeno in porabljeno moč ter druge statistike. Pomembna funkcionalnost je tudi način polnjenja baterije, kot smo že omenili, so odstranljive baterije veliko bolj praktične za polnjenje, saj k vtičnici ne rabite prisloniti celega kolesa. Ker za električno kolo ne boste odšteli malo denarja, so varnostni elementi, kot so GPS sledenje, pametno zaklepanje in alarm proti kraji smiselne funkcionalnosti, ki vam lahko prihranijo veliko skrbi. Za tiste, ki na prvo mesto postavljate praktičnost, je pomembno tudi, da je kolo lahko in enostavno zložljivo, da ga lahko pospravite v kot pisarne ali avtodom na dopustu.

pametno kolo

Torej, kakšno električno kolo izbrati?

Izbira je ogromna in ker električno kolo ni majhen strošek, je pametno dobro premisliti vaš naslednji nakup. Pri izbiri se vprašajte predvsem, za kaj potrebujete električno kolo in kakšne zmogljivosti potrebujete za vaše dejavnosti. V kolikor niste prepričani, vam v našem salonu nudimo možnost izposoje in testiranja mestnih, trekking in zložljivih električnih koles Ecobike, Eovolt in Econic One. Test v okolici salona je brezplačen. Lahko pa si kolo proti plačilu izposodite za vikend in ga preizkusite v domačem okolju. V primeru nakupa, vam strošek najema odštejemo od nakupa.

 

Električno kolo