Nakup supa: 10 vprašanj, ki si jih moraš postaviti

Razmišljaš, da je letos pa res pravi čas, za nakup supa? Preberi, na katerih 10 stvari je dobro biti pozoren/a pri izbiri. Ne samo, da dobiš najboljše za svoj denar, temveč da bo tudi ustrezal tvojim potrebam.

 1. Kdo bo vozil sup?

Če kupuješ sup zase, izbira ni zahtevna in enostavno izbereš takšnega, ki ustreza tvoji velikosti, teži, namenu in sposobnostim. Če pa bo sup uporabljalo več ljudi, na primer otroci, partner ali prijatelji, pa se pri izbiri osredotočaj na težo najtežje osebe, ki ga bo uporabljala ali na osebo, ki ga bo uporabljala največ (pod pogojem, da je sup sprejemljiv tudi za najtežjo osebo). 

2. Kakšna je tvoja teža?

Ko gre za nakup supa, kilogrami štejejo. Pomembno je predvsem, da teža veslača ne presega priporočene teže veslača za izbrano desko. Če je veslač pretežak, pride do prevelike točkovne obremenitve, sup pa postane nestabilen, se upogiba in trese. Pri nakupu bolj kot skupno nosilnost supa upoštevaj maksimalno dovoljeno težo veslača. Vedno lahko gre zraven na sup še dodatna oseba (ali več njih). Tudi velikost supa ni zanemarljiva. Če je sup premajhen in preozek, boš pogosto v vodi, če pa je prevelik, pa boš imel/a težave z nadzorom deske.

3. Kakšne so tvoje suparske sposobnosti? 

Ne glede na to, ali si popoln/a začetnik/ca, povprečni/a ali izkušen/a supar/ka, si moraš za nakup supa zapomniti tri pravila. Dolgi sup pomeni hitrost, širok sup pomeni stabilnost in kratek sup pomeni okretnost. Dolgi supi lepše plujejo v ravni liniji in so načeloma hitrejši, široki supi zagotavljajo stabilnost in manj padcev v vodo, kratki supi pa omogočajo hitre in intenzivne obrate. Predlagamo, da preden se odločiš za nakup supa, preizkusiš vse tri in se iz prve roke prepričaš, kateri ti najbolj ustreza.  

4. Za kaj boš uporabljal/a sup?

Prvi sup za začetnike je najpogosteje allround oz. družinski sup, ki je širiši in bolj stabilen, omogoča pa tako veslanje po zalivu kot delanje daljših tur, z njim lahko uloviš tudi kakšen val. Če pa želiš več od supa, premagati daljšo razdaljo, pa razmisli o daljši in hitrejši, vendar nekoliko manj stabilni touring oz. potovalni deski. Če bo sup postal del tvojih športnih podvigov in način za ohranjanje forme, pa so ti na voljo tudi race oz. tekmovalne oblike supov, obstajajo pa tudi takšni, da nanje pritrdiš jadro in se spremenijo v windsurf.

nakup supa

5. Kako je sup izdelan?

Pri nakupu supa boš naletel/a na zelo pomemben podatek: enoslojni ali dvoslojni sup. Enoslojni sup pomeni, da ima tanjši in šibkejši sloj PVC-ja, dvoslojni ima debelejši in močnejši PVC, ki zdrži večje obremenitve in je bolj trpežen in odporen. Enoslojne supe prepoznaš po maksimalnem dovoljenem pritisku do največ 16 psi, medtem ko dvoslojni dovoljujemo maksimalni pritisk med 18 in 25 psi.

Seveda pa enoslojno ni vedno slabo. Za zabavo v zalivu je lahko več kot dovolj. Seveda, če nima noben veslač preveč kilogramov. Težji veslači pa morajo že pri prvem nakupu poiskati desko, ki zdrži pritisk 18 psi ali več. Prav tako toplo priporočamo dvoslojno desko vsem, ki bodo sup uporabljali več kot samo enkrat ali dvakrat na leto na dopustu.

Poleg tega je pomembna tudi kakovost in tehnologija spojev, ki so ponavadi šibka točka supov. Skoraj vsi supi  imajo  spoje po robovih zlepljene in imajo zato pričakovano življensko dobo med 5-10 let. Samo Starboard je šel korak dlje in ima robove toplotno zvarjene. To pomeni, da spoj ne more popustiti, sup pa ima daljšo življenjsko dobo.

7. Kako ga boš transportiral/a in shranjeval/a?

To vprašanje se navezuje na to, ali izbrati trdi ali napihljivi sup. Tako kot pri prejšnjem vprašanju tudi tukaj nimaš veliko izbire, razen če živiš blizu morja ali jezera, do katerega je prenašanje supa enostavno. Razen suparskih navdušencev in tekmovalcev se največ ljudi odloči za napihljiv sup, ravno zaradi priročnejšega shranjevanja doma in enostavnejšega transporta. Napihljivi supi se zložijo na najmanjšo možno dimenzijo, dobiš pa jih v priročni torbi, ki jo lahko vzames s seboj na različna potovanja. Če boste sup veliko prenašali naokoli, se splača kupiti desko, ki jo dobite v torbi s koleški, ki jo vlečete za seboj.

8. Nakup supa v kompletu z veslom ali brez?

Nekateri supi imajo veslo že vključeno v kompletu, pri drugih ga je treba kupiti posebej. Največkrat je veslo v kompletu aluminijasto. Pri krajšem supanju in zabavi je to čisto dovolj, če je le veslo solidno narejeno (pazite, da ima objemke, ki veslo fiksirajo). Pri daljšem veslanju pa lahko aluminijasto veslo postane težko in neudobno.

Kompleti Shark in Starboard Zen supov so že opremljeni s 3-delnim veslom s karbonsko/poliestrsko palico. To je že zelo solidno veslo, ki je precej lažje kot aluminijasto.  Pri Starboard Deluxe supih pa je veslo treba kupiti posebej. To pa zato, ker je le-to je enako pomembno kot deska in ga je treba izbrati glede na potrebe posameznika – višino, moč, namena veslanja ...

Od materiala je odvisna tudi cena. Aluminijasta vesla so cenejša, vendar težka in po nekaj časa veslanja se to lahko močno občuti, če padejo iz rok pa tudi hitreje potonejo. Karbonska vesla so dražja, vendar lahka, kar olajša daljše supanje. Priporočamo, da izbereš srednjo pot in kupiš kombinirano veslo iz steklenih in karbonskih vlaken.

Vesla se med seboj razluikujejo tudi po obliki lista. Kot začetnik/ca izberi osnovno veslo, ki ima širši list. Zaradi priročnosti predlagamo tudi izbiro zložljivega 2 ali 3-delnega vesla.

9. Koliko denarja si pripravljen/a odšteti za nakup supa?

Supe najdeš v vseh cenovnih razredih, od nekaj sto do tisoč plus evrov. Pravilo palca velja, da boljši kot je sup, dražji je. Višja cena največrkat odraža boljšo tehnologijo izdelave, kvalitetnejše materiale, trpežnost in daljšo življenjsko dobo. Ne glede na to, koliko si največ pripravljen/a zapraviti za sup, vedno išči najboljšega v svojem cenovnem razredu. Če iščeš sup za družinsko zabavo, išči v ponudbi Wasup ali Shark supov, medtem ko za najboljšo kakovost išči po znamki Starboard. Da se lahko odločiš na podlagi kakovosti in ne cene, ti pri Wasup nudimo tudi možnost nakupa na obroke.

10. Koliko ti je mar za okolje?

Seveda nam je vsem mar za okolje in fino je, če veš, da je tudi tvoj sup 'eko'. Supanje je aktivnost, ki je močno povezana z vodo in oceani. Starboard znamka slovi po svoji usmerjenosti v zmanjševanje ogljičnega odtisauporabi recikliranih materialov in na splošno čiščenju oceanov. Veliko sestavnih delov je iz recikliranih materialov, torbe so v celoti narejene iz recikliranih plastenk, za vsako prodano Starboard desko v Mjanmaru posadijo mangrovo ... K ohranjanju okolja se je obrnila tudi znamka supov Shark Sups, ki se pri svojem delu osredotoča na ozaveščanje in ohranjanje različnih vrst morskih psov, za kar so ustanovili tudi The Shark Trust.

the shark trust

Nakup supaPrvi supSup