sup veslo

Veslo je poleg tehnologije supa najpomebnejši del pri supanju. Predstavljaj si, da sediš v novem avtu, ki nima servo volana. Tako nekako je z vesli. Od njihove tehnologije in kakovosti izdelave je odvisna celotna suparska izkušnja. Čeprav vsa vesla na prvi pogled izgledajo podobna, pa so veliko bolj kompleksna. Razlike v boš našel/a v lopati, konstrukciji, trdnosti, teži in ceni. Torej, kaj moraš vedeti, ko kupuješ sup veslo? 

Kako je sestavljeno veslo?

Veslo je sestavljeno iz treh delov – roča, palice in lista oz. lopate.

Roč

Roč je zaobljen del na vrhu vesla, ki omogoča držanje vesla. Je izjemno pomemben del vesla, zato ni vseeno, iz kakšnega materiala je in kako je oblikovan. Pravilno oblikovan roč te celo prisili, da pravilno obrneš celo veslo.

Palica

Palica je del, ki povezuje roč in list. Nekatera vesla imajo enodelno, t.i. fiksno palico in se ne razstavijo, so prilagojena enemu uporabniku in se jih odžaga glede na njegovo velikost. Dvodelno veslo je nastavljivo po višini, ni pa razstavljivo – palica in lopata ostaneta v enem kosu in ne gre v torbo z napihljivim supom. Trodelno veslo pa je nastavljivo po višini in še razstavljivo (palica in lopata se ločita). V paketih sup desk je vedno trodelno veslo.

palica

 

Lopata

V osnovi ločimo dve obliki lopate: kapljičasto ter bolj ozko in podolgovato. 

Vesla s podolgovato lopato se najpogosteje uporabljajo skupaj s tekmovalnimi in potovalnimi deskami. Pravilni zaveslaj zahteva, da gre veslo čim bližje boku sup deske. Če je lopata ožja, to lažje naredimo. Posledično pa mora biti lopata ožja, da ima enako površino kot klasične lopate. Takih vesel na trgu ni veliko, lep primer so vesla Starboard Lima

Vesla s kapljičasto lopato so najpogostejša in namenjena družinski uporabi. So bolj primerna za začetnike, saj dopuščajo tudi manj pravilno veslanje. Taka vesla prejmete v vseh sup kompletih. Boljša vesla te oblike pa so npr. Starboard Enduro.

Velikosti lopate so od S do XL. Večja kot je lopata, večji je odriv, vendar pa je zanj potrebno več moči. Svetujemo, da izbereš velikost lopate M ali L. Tudi v vseh kompletih so vesla te velikosti. Lopate se razlikujejo tudi po prožnosti, materialih, tehnologiji izdelave in impregnaciji. Večini zadošča že aluminijasta palica s plastično lopato. Če veslaš več, pa boš slej kot prej kupil/a boljše veslo.

lopata

Kakšno je dobro veslo?

Če se ne osredotočamo na material, iz katerega je izdelano, lahko dobro veslo prepoznaš po tem, da je na spojih fiksno. To pomeni, da ima zatiče in sponke, ki onemogočajo premikanje. Tudi če se sponka razrahlja, imajo velikokrat mehanizme, da jih zategneš.

Dobro aluminijasto veslo marsikomu zadošča, vseeno pa to ni dobro veslo. Najboljša vesla imajo karbonski roč, palico in lopato. Stanejo tudi 400 EUR in več. Vmes pa je še cela kopica vesel s kombiniranimi materiali. Kako jih najlaže ločite? Če se naslonite na veslo s plastično lopato, se bo lopata nekoliko upognila, karbonska lopata pa ostane trdna.

Če vidite, da se prodaja karbonsko veslo za 100 EUR, potem gre zagotovo za mešanico karbona in drugih vlaken v palici, roč in lopata pa sta plastična. Tako veslo je največkrat tudi najbolj ekonomično za družinsko rabo. Z njim se brez težav odrineš od pomola ali od tal in se mu ne bo zgodilo nič.

Res kakovostna vesla pa se pričnejo nekje pri 200 EUR in imajo tudi lopato iz mešanice karbona in vlaken. 

In kakšno je slabo sup veslo?

Ne glede na to, iz katerega materiala je narejeno (aluminij, karbon, epoksi …), prva rdeča luč za slabo veslo je zračnost na spojih. To je razrahljanost tam, kjer se palica sestavi. Če veslo potresete, med spoji ne sme biti nobenega premikanja. Če ima veslo na spoju zgolj zatič in nima dodatne sponke, bo slej ko prej postalo zračno, kar je pri veslanju izredno moteče. Takih cenenih vesel je na trgu ogromno, tudi veliko sup paketov ima ravno tako veslo. Primer dobrega alu vesla s sponko je Wasup sup veslo.

Naslednja zadeva je sponka s katero nastavljamo višino vesla. Če je slabe kvalitete, ne bo držala in veslo bo pri veslanju lezlo skupaj. Paziti je treba tudi na material. Cenejša vesla so večinoma iz aluminija in tudi ta je različne debeline. Če je aluminija premalo, se bo palica skrivila. 

Razilka v ceni med dobrim in slabim aluminijastim veslom je 10-15 EUR. Zato se pred nakupom splača preveriti. 

Pravilna uporaba vesla

Pravilno držo vesla boš dobil/a tako, da boš z eno roko veslo prijel/a roč, z drugo pa palico ter dvignil/a veslo nad glavo, pri čemer roke pokrčiš za 90°.

Veslo vedno držimo za roč in palico, saj s tem varčujemo z energijo. Lopata mora biti obrnjena naprej.

drža vesla

Skrb za veslo

Veslo ne potrebuje posebne nege. Dovolj bo že, če ga po uporabi na morju razstaviš in spereš s sladko vodo, da preprečiš zastajanje soli v mehanizmu za sestavljanje. Podobno velja za sladke vode, saj lahko ostanki vode v veslu povzročijo neprijeten vonj. V kolikor boš boš za veslo odštel/a veliko denarja, mu privošči še kakšno torbo ali pokrivalo za veslo, s katerim ga boš dodatno zaščitil/a pred zunanjimi vplivi. Pred zimo pa kovinske dele malo zaščiti, na primer WD40 se čisto dobro obnese. Tako bodo kovinski zatiči dlje ostali uporabni.

starboard veslo

 Široko ponudbo najrazličnejših vesel si oglej v naši spletni trgovini. V kolikor potrebuješ pomoč pri izbiri, ti z veseljem svetujemo v živo v prodajno-razstavnem salonu na Verovškovi 60a, preko telefona (040 867867) ali maila (info@wasup.si).

 

 

Sup veslo