Kako tehnologija izdelave robov vpliva na kakovost supa?

Tisto, kar določa, katera sup deska je kakovostna in katera ne, je največkrat tehnologija izdelave. Pri tem ima najpomembnejšo vlogo tehnologija izdelave robov, ki so največkrat šibka točka vsakega supa. Največkrat so robovi lepljeni, razen pri Starboardu, ki je šel korak dlje in s toplotnim varjenjem oz. Welded Rail Technology podaljšal življenjsko dobo njihovih supov. 

Kako izgleda notranjost sup deske?

Če bi kakovosten sup prerezali na pol, bi dobili pogled, kot je prikazan na sliki spodaj. Dropstitch sredica oz. nitke, ki povezujejo zgornji in spodnji del ter en ali dva sloja PVC-ja. Ob strani je še dodatni zaščitni rob, pri dobrih deskah pa še dodatni zaščitni trak čez ta rob (ojačana konstrukcija). 

tehnologija izdelave robov

Enoslojna vs. dvoslojna deska

Posplošeno lahko rečemo, da imajo enoslojne deske eno plast PVC-ja, močnejše dvoslojne pa dve plasti PVC-ja. Včasih so obe plasti med seboj zlepili in take deske so lahko tehtale tudi 20 kg. Dandanes v tovarno, kjer izdelujejo supe, pride material, ki je že zvarjen skupaj. Tej tehnologiji varjenja plasti skupaj pravimo fusion tehnologija.

Seveda ima lahko vsaka tovarna še dodatno zveneče ime za svojo fusion tehnologijo. Osnovna ideja je enaka, kvaliteta materialov pa se zelo razlikuje. Še vedno uporabljamo izraze enoslojna in dvoslojna deska, čeprav dejanskih slojev ni več vidnih. Deska nikoli starostno ne popusti sredi tega materiala. PVC je izredno trpežen. Seveda ga je mogoče preluknjati ali kako drugače poškodovati in če je material tanek, se to zgodi veliko hitreje. Kakovost te sredice odloča predvsem o tem, kako se boste s tako desko vozili. Če je PVC-ja in sredinskih nitk premalo, se odrasla oseba ne bo uspela postaviti na noge.

Proizvajalci imajo take in drugačne nazive, ki so bolj ali manj zavajajoči. Najdemo celo poceni enoslojno desko, ki se imenuje Fusion in je celo najbolje prodajana, ker ljudje mislijo, da je zaradi tega kvalitetna. V resnici je poceni enoslojna deska, ki ne vsebuje fusion tehnologije. Trik prodajalca, ki očitno dobro deluje.

Kje se skriva podatek o kakovosti materiala?

Najbolje se to lahko vidi pri podatku o največjem dovoljenem pritisku v deski. Da lahko odrasla oseba stoji na deski, mora biti deska napihnjena pa 15-16 psi. Najcenejše deske na trgu lahko napihnete samo do 12 psi. Takšne deske so primerne samo za otroško igro. Enoslojne deske imajo dovoljen pritisk večinoma do 16 psi. Dvoslojne deske s fusion tehnologijo pa zdržijo od 18 psi naprej, najboljše tudi 25 psi. 

Tehnologija izdelave robov narekuje življenjsko dobo supa 

Življenjska doba sup deske je med 5 in 10 let, z izjemami v obe smeri. Nekaj sicer lahko naredite s skrbnim ravnanjem, vendar pa je šibka točka skoraj vsakega supa tehnologija izdelave robov oz. lepilo. Pri izdelavi se namreč zgornjo in spodnjo plast PVC-ja zapre s stranskim robnim trakom. Pri boljših deskah z dvema ali celo tremi trakovi. To pomeni, da po celotnem zgornjem in spodnjem robu desko skupaj drži samo lepilo, ki pa z leti popusti. Večina starejših supov, ki jih dobimo v servis, pušča ravno na tem robu. Ne glede na to, ali so najcenejši ali najboljši. Enkrat ali dvakrat še to lahko zalepimo nazaj, vendar se lahko zgodi, da lepilo popusti na drugem mestu. V tem primeru je najbolje kupiti nov sup. Seveda se v zadnjih letih kakovost lepil izboljšuje in življenjska doba podaljšuje, vendar to povečuje ceno, zato boljša lepila uporabljajo predvsem boljše znamke.

Starboard, edina znamka supov, ki nima težav z lepljenim robom

Edina znamka supov, ki že več let nima težav z lepljenim robom je Starboard. Njihova inovativna tehnologija izdelave robov Welded Rail Technology desko toplotno zvari skupaj tudi po robu. Tukaj ne govorimo o fusion tehnologiji zgornje in spodnje ploskve, temveč o inovaciji, ki ji do danes ni uspešno sledil še noben drug proizvajalec. Sup deske, izdelane s to tehnologijo, imajo laboratorijsko podvojeno življenjsko dobo. In kako je v praksi? V 4 letih ni spustila nobena. Kako bo po desetih letih, bomo pa šele videli.

Da bi bolje razumeli, kako deluje tehnologija varjenih robov v primerjavi z lepljenimi, so pri Starboardu posneli zabaven video. Vidite lahko, da so dno pobarvali s črno barvo, da se je čim bolj segrela (nasvet: pri nakupu deske se izogibajte črni barvi, ker res zelo vpliva na pregrevanje). Seveda je video pretiran, vendar marsikdo že ima izkušnjo z eksplozijo supa. Če ne svojega, pa od koga drugega, ki ga je pustil na soncu na plaži.

Starboard Zen s 6 let garancije

Starboardova Welded Rail tehnologija izdelave robov je doslej že dobro preizkušena na trgu, zato proizvajalec letos ponuja kar 6 let garancije na Starboard Zen deske. Vsi, ki ste ali boste kupili desko Starboard Zen od 1. 3. do 20. 8. 2023, lahko poleg splošne 2-letne garancije pridobite še dodatna 4 leta garancije na puščanje robov. Vse, kar morate storiti je, da po nakupu izpolnite obrazec na tej povezavi.

starboard zen

Sup