UV zaščitna oblačila: zakaj so nepogrešljiva pri supanju?

UV zaščitna oblačila: zakaj so nepogrešljiva pri supanju? 

UV zaščitna oblačila in majice se med izvajanjem vodnih športov ne nosijo zato, ker v njih izgledaš bolj kul, temveč te v prvi vrsti ščitijo pred nevarnimi in močnimi UV žarki. So najbolj enostaven in preverjen način, kako se med vodnimi aktivnostmi izogniti nepotrebnim opeklinam, povrhu vsega pa so okolju bolj prijazne kot sončne kreme.
 

Kakšna so UV zaščitna oblačila?

UV zaščitna oblačila so izdelana iz gosto tkane industrijsko pridobljene niti, skozi katere sončni žarki ne morejo prodreti, umetna vlakna pa zagotavljajo hitro sušenje. Morda se sprašuješ, zakaj bi moral/a kupovati dražje UV majice, ko pa se lahko zaščitiš z navadno bombažno majico? Za primerjavo, navadna suha bela bombažna majica ima UPF med 10 in 15, mokra pa še manj. To pa zaradi tega, ker je bombaž raztegljiv material, ki ga voda obteži in raztegne, kar poveča prostor med nitkami, skozi katere pronicajo UV žarki. Še več, kapljice vode v mokri tkanini delujejo kot povečevalno steklo, zato obstaja še večja verjetnost, da te bo sonce v mokri bombažni majici opeklo še bolj. Še en razlog več, da malčkov na plaži ne oblačiš v kratke majice, temveč jim omisliš UV majice za otroke. 

Kaj pomeni izraz UPF?

Ko kupuješ UV zaščitna oblačila, boš naletel/a na kratico UPF. To je izraz za UV Protection Factor in je stopnja zaščite, ki sporoča, koliko UV žarkov tkanina prepusti do kože. Na primer, če je zaščitni faktor lycra majice UPF 50, da tkanina prepusti le 1/50 sončnih žarkov oz. 2%, 98% sončnih žarkov pa zaustavi. Zaščitna oblačila z UPF 50+ veljajo za najboljša, tista z UPF med 30 in 49 veljajo za dobra, tista, ki imajo UPF manj kot 30, pa v bistvu niso ravno zaščita pred soncem, ki jo potrebuješ na tvojem suparskem podvigu.

uv zaščitna oblačila

Kakšna je razlika med UPF in SPF?

UPF in SPF zaščitni faktor sta dva različna načina vrednotenja zaščite. UPF se uporablja pri merjenju zaščitne obleke, SPF pa se uporablja pri merjenju zaščitne kreme. SPF (Sun Protection Factor) oz. zaščitni faktor pa se nanaša na kreme za sončenje je indikator koliko dalj časa je koža po nanosu kreme zaščitena, preden postane rdeča. Na primer, če tvoja koža pordeči po 10 minutah, te zaščitna krema s faktorjem 15 pred pordečitvijo ščiti 15-krat dlje, torej 2,5 uri. 

Kaj paziti pri nakupu zaščitnih oblačil?

Pri nakupu UV zaščitnih oblačil bodi vedno pozoren/a, da ima na oznako standarda, ki ti zagotavlja, da izdelek res nudi zaščito. Temna oblačila odbijajo UV žarke na način, da jih absorbirajo, zato dajejo boljšo zaščito kot svetle. Kakovost tkanja UV majice preveriš tako, da jo nastaviš proti svetlobi in raztegneš. Če vidiš skozi, lahko UV žarki hitro pridejo do tvoje kože. Široka ali ozka UV oblačila, odločitev je tvoja, upoštevaj pa, da se lahko oprijeta oblačila zaradi kakšnega kilogramčka več raztegnejo in tako zmanjšajo zaščito. Dolgi ali kratki rokav? V vročem poletnem soncu in na daljših turah definitivno dolgi rokav. Ker je velikokrat to tudi majica za plavanje, izberi takšno, ki se hitro suši. 

uv zaščitna oblačila

Zakaj so oblačila NRS ena izmed najboljših?

Podjetje North River Supplies je bilo ustanovljeno leta 1972 v Idahu. So znamka, ki na enem mestu nudi vse za vodne športe, od opreme, oblačil do dodatne opreme. V naši spletni trgovini najdete UV zaščitna oblačila, športne majice in hlače, obutev, rešilne jopiče in vodotesne torbe. UV zaščitna oblačila NRS so izdelana iz kakovostnih materialov (poliester in spandex), nudijo zaščito UPF 50+, se hitro sušijo in odvajajo vlago od telesa, oblačila pa se ne lepijo na kožo. Njihova posebnost je, da pod pazduho nimajo šivov, zato med veslanjem ne dražijo kože. Zaradi trendovskega izgleda jih lahko nosiš tako med športnimi aktivnostmi kot za vsakdanje nošenje.

 kratki rokav nrs moški
nrs ženska dolgi rokav

NrsSup izletSupanjeUv zaščitna oblačila