Obvezna oprema na sup izletu
Si se odločil/a, da boš izkoristil/a sup za odkrivanje novih kotičkov? Morda boš končno lahko prišel/a do tistega otočka, ki si ga vsako leto opazoval/a iz plaže. Preden se odpraviš na sup izlet, oceni svoje sposobnosti, dobro preuči pot in morebitne nevarnosti, preveri vremensko napoved in ne pozabi na obvezno opremo. Katero, preberi spodaj.  
 

1. VODA

Ne glede, ali se odpravljaš na kratko vožnjo do naslednjega zaliva ali večkilometrsko turo, v vsakem primeru je dobro imeti zraven hladno pijačo. V vročini je že samo po sebi umevno, da uživamo dovolj tekočine, če pa se zraven še rekreiramo, pa je to še toliko bolj pomembno.


Med aktivnim supanjem priporočajo, da v konstantnih manjših količinah popiješ med 0,4l do 1l vode na uro. Za prenašanje lahko uporabiš pas, na katerega se zatakne bidon, lahko pa termovko s karabinom zatakneš na sprednje zanke supa. 

 

2. SONČNA KREMA

Če supaš, veš, da je to odličen način za pridobivanje lepe zagorele polti. Če uporabljaš sončno kremo, seveda. V kolikor jo pozabiš nanesti, te lahko sonce med supanjem močno opeče. Če že na plažo ne greš brez sončne kreme, se tudi na sup ne odpravi brez nje.


Priporočamo, da tudi med supanjem vsake dve do tri ure naneseš kremo na novo, saj se pri potenju in kopanju v vodi zaščita zmanjša. Ker si na supu zelo izpostavljen/a soncu, uporabljaj kremi za telo in obraz z visokim zaščitnim faktojem, npr. SPF 30.   

3. POLARIZIRANA SONČNA OČALA

Polarizirana sončna očala pridejo prav takrat, ko se sončni žarki odbijajo od gladine vode. Polarizirana stekla imajo namreč poseben filter, ki ločuje žarke svetlobe od horizontalnih žarkov, ki povzorčajo bleščanje.

Če se bojiš, da jih boš izgubil/a v vodi, imamo rešitev tudi za to – polarizirana sončna očala Slastik, ki se nosijo okrog glave, zapirajo pa spredaj s magnetnim zapiranjem. Nanje prisegajo tudi jadralci in pomorščaki.   

 

4. KAPA

Kapa oz. kakršnokoli pokrivalo je obvezna oprema, ne samo, ker zastira sonce, temveč tudi ščiti glavo pred močnimi žarki in vročino. Izberi takšno, ki je iz hitrosušečega materiala, v primeru, če pade(š) v vodo.   

 

5. ZAŠČITNA MAJICA

Njihova bistvena lastnost je zaščita pred škodljivimi UV žarki, kateri si izpostavljen/a med supanjem. Zaradi izdelave majic in gostote tkanja sončni žarki ne prodrejo skozi, kar lahko zagotavlja tudi zaščitni faktor UPF 50+. Kako delujejo, si preberi v blogu

 

Izdelane so iz elastičnih in hitrosušečih materialov, ki so odporni na sol in klor.
Skoraj obvezna oprema za vsako supanje, ne samo za izlet. Pri nas najdeš zaščitne majice s kratkimi in dolgimi rokavi znamk Starboard in NRS. 

 

6. HRANA

Če se odpravljaš na daljše supanje, imej vedno pri sebi kakšno energijsko ploščico ali dve, sadje ali kak drug prigrizek. Pri aktivnem supanju lahko v eni uri porabiš tudi do 800 kalorij, tako da ti bo skrita zaloga prišla še kako prav. Pazi le, da izbereš sadno-žitno ploščico, čokoladna se ti bo hitro stopila.
Za zaščito hrane pred vodo uporabi vodotesno torbo ali vrečo, ki jo enostavno pritrdiš na sup.   

7. TELEFON

Na sup izlete se je vedno pametno odpraviti v paru ali večji skupini, tako lahko v primeru težav le-te odpravite hitro. Če se na sup izlet odpravljaš sam/a, vedno nekomu povej svojo začrtano pot in koliko časa predvidevaš, med postanki pa se javljaj. V vsakem primeru vzemi s sabo telefon s polno baterijo, ki ti lahko služi kot navigacija ali kot klic v sili. 

Da ti telefona ne zmoči voda, jo pospravi na varno v vodotesno torbico ali vrečo. 

 

8. VARNOSTNA VRVICA 

Varnostna vrvica je obvezna oprema pri vseh vrstah supanja, ne samo pri daljših izletih. Pri izletih je še toliko bolj pomembna, ker je lahko ključnega pomena. Če brez varnostne vrvice supaš na vodi, kjer je močan tok, ti lahko pri padcu sup odnese, ti pa ostaneš sredi ničesar brez plovila. Vedno poskrbi, da je varnostna vrvica pravilno pritrjena na sup in tvojo nogo. Ali jo imaš na gležnju ali pod kolenom, ni pomembno, pomembno je, da jo imaš. 

 

9. REŠILNI JOPIČ

Rešilni jopič je druga najpomembnejša stvar, ki jo moraš uporabiti pri vodnih športih. Prva so možgani. Ne glede kakšne so tvoje suparske ali plavalne sposobnosti, nikoli ne podcenjuj narave, sploh pa pri daljših izletih na morju ali reki. Rešilni jopič ima pridevnik »rešilni« z razlogom.  

Številni rekreativni suparji prisegajo na kompaktno samonapihljivo rešilno blazino, ki se nosi kot torbica okrog pasu. Ta omogoča udobno in neovirano veslanje, v primeru nezgode pa se aktivira s potegom za vrvico. 

Sup izletSupanje