Na kaj moraš paziti pri supanju po reki?

Supanje po manjših in mirnih rekah se ne razlikuje preveč od veslanja na jezerih. Za razliko od teh pa lahko pri supanju po večjih in bolj pretočnih rekah, na primer Dravi, Savi ali Soči, hitro naletiš na močne rečne tokove, brzice in ovire. Preberi, na katere stvari moraš paziti, ko se odpravljaš supat na reko. 

 

1. PREVERI TOK REKE

Ne glede na to, ali supaš na manjši ali veliki reki z umirjenim tokom, vedno preveri, kakšna je pretočnost vode. Kljub temu, da se na prvi pogled reka zdi mirna, lahko skriva številne pasti. Preden se odpraviš supat na reko, obvezno preveri njen pretok in vodostaj tukaj, v kolikor podatkov ni na voljo, pa o pretoku in skritih pasteh reke povprašaj domačine ali druge izkušene suparje.

 

2. OVIRE NA REKI

Preden se odpraviš supat, dobro preglej območje, kjer boš veslal/a. Informacije o plovbi in plovbnem režimu najprej poišči na spletu, še boljše pa je, če si območje supanja prej ogledaš iz kopnega. Le tako boš videl/a, če te na poti čakajo kakšne brzice, pregrade, plitvine, ovire, elektrarne ...

Tok reke zna biti zelo nepredvidljiv, zato jo zmeraj dobro opazuj. V kolikor opaziš, da se voda vrtinči (tudi morda na mirni vodi), se tistemu delu izogni, saj ti vrtinec lahko obrne desko. Vrtinec pomeni, da je morda v globini kakšna večja skala ali ovira, okoli katerih voda kroži.

Na brzice se nikoli ne odpravi sam/a, vedno bodi v spremstvu nekoga izkušenega, na preverjenih lokacijah in v polni opremi. Določene reke se zlijejo v akumulacijska jezera z elektrarno, tem se izogni v velikem loku. 

 

3. UPOŠTEVAJ PLOVBNI REŽIM 

Na reki ne supamo po sredini, temveč se držimo leve ali desne strani struge, kjer so tokovi manj močni. Ponekod na rekah veljajo le določena območja, znotraj katerega je supanje dovoljeno, pa še to morda v določenem času leta. Tovrstne informacije so ti na voljo na spletnih straneh ali informacijskih tablah ob vodah. Za vstop in izstop vedno uporabljaj vstopne in izstopne točke. Spodaj smo izbrali tudi nekaj pogostih prometnih signalizacij, s katerimi se boš srečal/a na reki. 

 

4. OBVEZNA OPREMA PRI SUPANJU PO REKI

Preden se odpraviš supat na reko, obvezno preveri brezhibnost opreme. Pri supanju na mirni vodi je uporaba varnostne vrvice priporočljiva. Nasprotno pa je na hitro tekočih vodah in brzicah lahko uporaba varnostne vrvice smrtno nevarna (priporpočljiva je tista, s sistemom za hitro odpenjanje na jopiču).

Pri supanju na reki obstaja tudi možnost, da padeš v vodo, tako da nepremočljiva obleka v hladnih mesecih ne bo odveč. Poleg ostale opreme so na večjih in hitro tekočih vodah (z brzicami) obvezna tudi čelada, neopren, rešilni jopič in čevlji

 

5. KAJ STORITI, KO GRE SUPANJE NA REKI NAROBE? 

Prvo pravilo, ko gre kaj narobe – ne zganjaj panike! V kolikor začutiš, da se moč toka povečuje, se poskusi čimprej zapeljati na stran proti kopnemu.

Ker pa je rečni tok nepredvidljiv, te lahko hitro zagrabi in začne odnašati proti brzicam ali skalam. V tem primeru se čimprej ulezi na sup in z rokami veslaj proti robu.

Če med supanjem pred sabo opaziš brzice, pojdi iz vode in jih obhodi po kopnem. V kolikor to ni mogoče, se postavi na kolena ali ulezi na sup in pelji tam, kjer je najbolj varno.

Na supanje po reki se je vedno dobro odpraviti v paru, z nekom izkušenim. V kolikor supaš sam/a, vedno nekomu sporoči, kje boš supal/a in kdaj, ne pozabi pa tudi na vso obvezno opremo.