napihovanje sup deske

Sup je rekvizit, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, vseeno pa lahko z preprostimi triki poskrbiš, da ti bo služil še veliko časa. 

 

1. ČIŠČENJE PO UPORABI

Morda se sliši nasprotujoče, saj supaš po vodi in bi moral biti ta čist, vendar temu ni ravno tako. Še posebej pri supanju po slani vodi je priporočljivo, da sup občasno spereš s sladko vodo, saj lahko sol v kombinaciji z drugimi dejavniki skrajša življenjsko dobo supa.

Enako velja za supanje na sladkih vodah (jezerih in rekah), kjer se lahko zaradi organizmov v vodi hitro razvije neprijeten vonj. Torej, poskusi svoj sup po uporabi čimvečkrat sprati s sladko vodo. 

  

2. NAJ OSTANE SUH

Druga nasprotujoča si stvar pri supanju, ki pa se navezuje na takrat, ko ne supaš. Preden sup zviješ v torbo, ga poskusi čimboljše osušiti. Lahko ga nekaj časa pustiš na zraku, lahko ga pobrišeš s krpo ali brisačo. S tem boš preprečil/a nabiranje vlage v zvitem supu, ki lahko pri dolgotrajni neuporabi razvije neprijeten vonj v torbi, v kombinaciji z drugimi dejavniki pa lahko tudi vpliva na življensko dobo supa.  

  

3. IZOGIBAJ GA DIREKTNEMU SONCU

Še tretja nasprotujoča si stvar, ki pa se prav tako navezuje na obdobje, ko ne supaš. Čeprav Starboardovi supi namesto lepljenja uporabljajo tehnologijo varjenja, kar pomeni, da temperatura ne vpliva na spoje, pa vseeno sup poskusi hraniti čimbolj v senci in ga ne izpostavljaj direktnemu soncu.

Priporočljivo je tudi, da ga nekoliko spustiš, do 10 psi. Zaradi visoke temperature se zrak v supu krči in širi, kar lahko poškoduje notranje strukture deske in posledično vpliva na suparsko izkušnjo. Če ga hraniš v senci pod borovci, pazi tudi na smolo dreves.

4. HRANI GA NA SOBNI TEMPERATURI

Kam s supom v hladnejšem delu leta, smo že pisali. Če imaš prostor, lahko sup hraniš napol napihnjen, če prostora nimaš, ga lahko zviješ in pospraviš v torbo. V obeh primerih pa poskrbi, da ne bo izpostavljen vlagi in visokim temperaturam. Najbolj primerna je sobna temperatura, tako da kurilnica ali balkon čez zimo odpadeta.

Pa še nasvet: če nimaš prostora in boš sup čez zimo hranil/a v torbi, ga prej dobro očisti in osuši, kot pravi prva točka.

  

5. PRED SHRANJEVANJEM GA SPUSTI

Če imaš prostor, da sup hraniš izven torbe, je priporočljivo, da ga napihneš toliko, da drži obliko. Tudi v notranjih prostorih prihaja do temperaturnih razlik, ki lahko vplivajo na krčenje in širjenje zraka v supu, kar lahko poškoduje notranje dele supa.

  

6. REDNA UPORABA

Najboljši način za daljšo življenjsko dobo supa je to, da ga redno uporabljaš. Če bo tvoj sup preveč dolgo zvit v torbi nekje na podstrešju, ga lahko morebitna vlaga, temperatura in drugi dejavniki poškodujejo njegove dele. Z redno uporabo boš poskrbel/a, da bo sup vedno čist in suh ter da bo služil svojemu namenu.

  

7. NE UPORABLJAJ KOMPRESORJA

Morda imaš že vrh glave napihovanja supa z ročno tlačilko in se ti kompresor zdi odlična ideja, kako si olajšati zadevo. Slaba novica, uporaba kompresorja za napihovanje lahko poškoduje tvoj sup, prav tako pa lahko vpliva na garacijo. V kolikor si želiš olajšati zadevo, priporočamo električno tlačilko, narejeno prav za supe, vedi pa, da je tudi napihovanje na roke del supanja in odličen trening za roke.

 

8. NE VLECI GA PO TLEH

Velikokrat se zgodi, da se ne moreš čisto pripeljati do vstopne točke in moraš napihnjen sup nesti nekoliko dlje. Čeprav so supi razmeroma lahki, pa se lahko po nekaj sto metrih hitro občutiš njegovo težo. V pomoč so ti lahko naramni pasovi za prenašanje, Starboard supi pa imajo ramenski trak že na sami deski. Uporabiš pa lahko tudi voziček za prevažanje supa. Verjetno ne rabimo posebej omenjati, da ga nikakor ne vleci po tleh.