7 nasvetov za supanje pozimi

Težko se je upreti sončnim žarkom v zimskem delu leta in največji suparski navdušenci komaj čakamo, da pride tak dan. Kljub lepemu vremenu pa je voda še vedno ledeno mrzla, zato preberi 7 praktičnih nasvetov za supanje pozimi. 
 

1. Ostani v bližini kopnega

Ne glede na to, ali supaš na jezeru, reki ali morju, vedno ostani blizu kopnega. Hladen zrak pomeni hladno vodo in podhladitev v primeru padca nastopi v že nekaj minutah. Plavanje v mrzli vodi je zelo težko, poleg šoka in morebitnih krčev morda ne prideš daleč, zato priporočamo, da se od kopnega pozimi od kopnega nikoli ne oddaljiš za več kot 4 metre.

2. Uporabljaj varnostno vrvico

Varnostna vrvica ima svoj namen in pozimi ti resnično lahko reši življenje. V primeru padca v vodo nastopi šok in še preden se zaveš, da moraš čimprej iz vode ali nazaj na kopno, je tvoj sup lahko že nekaj metrov stran od tebe. Tudi najbolj izkušeni suparji bi morali zmeraj, ne samo pozimi, nositi varnostno vrvico, smiselno je tudi razmisliti o varnostni vrvici za veslo. Če je še nimaš, jo naroči tukaj.

3. Obleci primerna vodoodporna oblačila

O vodoodpornih oblačilih smo že veliko pisali. Čeprav te lahko sončni žarki in veslanje prijetno pogrejejo, pa je voda še vedno hladna. Uporabljaj vodoodporna oblačila, s katerimi boš ostal/a suh/a, pod tem pa se obleci po principu čebule. In ne pozabi na kapo, vodoodporne nogavice, čevlje in rokavice ter najpomembnejše, rešilni jopič.

4. Preveri vremensko napoved in tokove

Čeprav je vreme nepredvidljivo v vsakem letnem času, pa je v zimskem tveganje za napake veliko večje. Že par oblakov na nebu ali majhna sprememba v obračanju vetra ti lahko naredi ogromno preglavic, zato pred zimskim supanjem vedno dobro preveri vremensko napoved – veter, temperaturo in oblačnost. V kolikor supaš na reki, vedno preveri še vodostaj in pretočnost.

5. Supaj samo po vodi

Kje drugje pa bi lahko še supal/a, se sprašuješ zdajle? Sploj manjše in stoječe vode pozimi velikokrat zmrznejo in na površju ustvarijo zaplate ledu, ki lahko poškodujejo tvoj sup. Čeprav morda zgleda krhek, je led lahko oster, težek in nepredvidljiv. In četudi je tvoj sup izdelan z najboljšo dvoslojno tehnologijo, ga ni vredno po nepotrebnem izpostavljati poškodbam ali padcu v vodo.

Druga ovira v vodi pa je lahko rastlinje, ki ob nizkem vodostaju štrli iz vode. Če si že kdaj supal/a po Cerkniškem jezeru ali kakšnem rečnem rokavu, verjetno veš, o čem govorimo. To, da rastlinje gleda iz vode pomeni, da se gladina niža, zaradi česar lahko hitro obstaneš na suhem.
 

6. Ne pozabi na uro

Ni lepšega, kot uživati v mirnem sončnem dnevu na vodi. Vendar ne pozabi, da pozimi sonce zaide prej in hitro, zato dobro planiraj tudi vrnitev nazaj, da se vrneš še po svetlem. Pred vsakim zimskim supanjem preveri vremensko napoved in sončni zahod, v primeru oblačnega vremena se stemni še nekoliko prej. Prav tako razmišljaj tudi na pospravljanje supa, tudi če pravočasno prideš na obalo, se ti zna zgoditi, da boš sup pospravljal/a v temi.

7. Ne supaj sam/a

Vemo, da je priložnost, da supaš sam/a v spokojnosti in miru narave nekaj najlepšega, vendar ti v zimskem času vseeno odsvetujemo samostojno supanje. Na vodo se vedno podaj v družbi, saj nikoli ne veš, kaj lahko gre narobe. Pred supanjem vedno nekomu povej, kam greš in kdaj se nameravaš vrniti, obvezno pa zraven vzemi tudi telefon.

NrsSupSupanjeZima