Kako delujejo UV zaščitna oblačila?

Kako delujejo UV zaščitna oblačila?

UV zaščitna oblačila in majice se med izvajanjem vodnih športov ne nosijo zato, ker v njih izgledaš bolj kul, temveč te v prvi vrsti ščitijo pred nevarnimi in močnimi UV žarki. So najbolj enostaven in preverjen način, kako se med vodnimi aktivnostmi izogniti nepotrebnim opeklinam, povrhu vsega pa so okolju bolj prijazne kot sončne kreme.
 

Kaj pomeni izraz UPF?

UPF je izraz za UV Protection Factor in je stopnja zaščite, ki sporoča, koliko UV žarkov tkanina prepusti do kože. Uporablja se za zaščitna oblačila. Na primer, če je zaščitni faktor lycra majice UPF 50, da tkanina prepusti le 1/50 sončnih žarkov oz. 2%, 98% sončnih žarkov pa zaustavi. Zaščitna oblačila z UPF 50+ veljajo za najboljša, tista z UPF med 30 in 49 veljajo za dobra, tista, ki imajo UPF manj kot 30, pa v bistvu niso ravno zaščita pred soncem, ki jo potrebuješ na tvojem suparskem podvigu.
 

Kakšna je razlika med UPF in SPF?

UPF in SPF zaščitni faktor sta dva različna načina vrednotenja zaščite. SPF se uporablja pri merjenju zaščitne obleke, SPF pa se uporablja pri merjenju zaščitne kreme. SPF (Sun Protection Factor) oz. zaščitni faktor pa se nanaša na kreme za sončenje je indikator koliko dalj časa je koža po nanosu kreme zaščitena, preden postane rdeča. Na primer, če tvoja koža pordeči po 10 minutah, te zaščitna krema s faktorjem 15 pred pordečitvijo ščiti 15-krat dlje, torej 2,5 uri. 
 

Zakaj so UV oblačila najboljša zaščita pred soncem?

Morda se sprašuješ, zakaj bi moral/a kupovati dražje UV majice, ko pa se lahko zaščitiš z navadno bombažno majico? Skrivnost UV majic se skriva ravno v materialu in gostoti tkanja, zaradi katere te ščiti pred sončnimi žarki. Za primerjavo, navadna suha bela bombažna majica ima UPF med 10 in 15, mokra pa občutno manj. To pa zaradi tega, ker je bombaž raztegljiv material, ki ga voda obteži in raztegne, kar poveča prostor med nitkami, skozi katere pronicajo UV žarki. Še več, kapljice vode v mokri tkanini delujejo kot povečevalno steklo, zato obstaja še večja verjetnost, da te bo sonce v mokri bombažni majici opeklo še bolj. UV zaščitna oblačila so gosto tkana iz industrijsko pridobljene niti, skozi katere sončni žarki ne morejo prodreti, umetna vlakna pa zagotavljajo hitro sušenje.
 

Kakšna UV zaščitna oblačila izbrati?

Pri nakupu UV zaščitnih oblačil bodi vedno pozoren/a, da ima na oznako standarda, ki ti zagotavlja, da izdelek res nudi zaščito. Temna oblačila odbijajo UV žarke na način, da jih absorbirajo, zato dajejo boljšo zaščito kot svetle. Kakovost tkanja UV majice preveriš tako, da jo nastaviš proti svetlobi in raztegneš. Če vidiš skozi, lahko UV žarki hitro pridejo do tvoje kože. Široka ali ozka UV oblačila, odločitev je tvoja, upoštevaj pa, da se lahko oprijeta oblačila zaradi kakšnega kilogramčka več raztegnejo in tako zmanjšajo zaščito. Dolgi ali kratki rokav? V vročem poletnem soncu in na daljših turah definitivno dolgi rokav. Zaščitna oblačila NRS so izdelana iz kakovostnih materialov, nudijo zaščito UPF 50+, se hitro sušijo in odvajajo vlago od telesa, oblačila pa se ne lepijo na kožo. Njihova posebnost je, da pod pazduho nimajo šivov, zato med veslanjem ne dražijo kože. Poglej zaščitna oblačila v naši ponudbi
 
Poleg vsega omenjenega pa ne pozabi tudi na sončno kremo in kapo, ki ne ščiti samo glave, temveč tudi obraz in vrat.
NrsSup izletSupanjeUv zaščitna oblačila