Kako nastane napihljiva Wasup sup deska?

Znamka Wasup je naša hišna, slovenska znamka sup desk. Po kakovosti sodi v srednji razred, s ceno pa se poskušamo približati nizkocenovnim deskam. Deske se izdelujejo v Sharkovi tovarni, s Sharkovo tehnologijo, ki zagotavlja kakovost in dolgo življenjsko dobo. Sam dizajn desk je delo slovenskega oblikovalca Bojana Pavška. Na voljo so allround deske različnih dimenzij in dizajnov. Ponudbo si oglej v naši spletni trgovini.  

1. Rezanje in tisk

Osnova za napihljiv sup je dropstitch material. Gre za poseben material, ki s pomočjo majhnih nitk skupaj drži zgornjo in spodnjo ploskev ter deski daje trdnost. Druga pomembna stvar je zgornja in spodnja površina supa. Pri dvoslojnih deskah je ta iz dveh slojev, kar pomeni da je močnejša in odpornejša. Včasih sta se sloja skupaj lepila, zaradi česar so bile deske težke, dandanes pa se sloja varita s pomočjo toplote. Ponavadi enoslojni ali dvoslojni material prispe že v tovarno, ki se potiska z izbranimi motivi in lasersko izreže. 

 2. Lepljenje roba

Deski se nalepi prvi robni trak, ki nitke zapre v notranjost supa. Pri tem je izjemno pomembna natančnost. Shark pri izdelavi sup desk uporablja natančno določene in preizkušene postopke, delovna mesta pa so opremljena s posebnimi odsesevalniki zraka, da po zraku leti čimmanj prahu in delcev. Natančnost izdelave je pri enoslojnih deskah še bolj pomembna, saj je material obremenjen do maksimuma, manjši prašni delec ali odtis prsta na mestu spoja pa lahko hitro popusti.

3. Namestitev ventila

Istočasno kot rob se na desko namesti tudi ventil. Tudi ta je je lahko bolj ali manj kvaliteten, bolj kot to pa je pomembno, da je natančno nameščen. Ker se za namestitev ventila na zgornji strani zareže v material, na tem mestu ni nitk, ki bi sup povezovale skupaj. Zato se lahko na spodnji strani pod ventilom velikokrat pojavi mehurček. Večina proizvajalcev na to mesto nalepi kaseto za smernik, če pa tak mehurček vseeno najdeš in vidiš, ne skrbi, gre za nekaj normalnega in ni nobene potrebe za paniko.

4. Lepljenje še enega robnega traku

Po namestitvi ventila se na desko nalepi še en robni trak. Ta v celoti pokrije prvega in služi kot zaščita. Pri Sharkovih supih je izdelana iz močnega materiala, ki deski daje dodatno stabilnost in večjo nosilnost. Kakovostne znamke, med njimi tudi novejši modeli Shark supov, čez ta rob nalepijo še tretji zaščitni trak, ki desko še bolj okrepi. Samo najboljše znamke pa teh robnih trakov ne lepijo več skupaj, ampak jih toplotno varijo. To zelo podraži postopek in tehnologijo je zaenkrat izpopolnil le Starboard. 

Wasup deske, tako enoslojne kot dvoslojne, imajo dva robna trakova. Najcenejše deske lahko imajo tudi samo en trak in so zato precej bolj občutljive ter imajo krajšo življensko dobo.

 5. Lepljenje nedrseče podlage, ročev in d-rink

Sledi lepljenje nedrseče eva podlage. Tudi ta podlaga je seveda na voljo v različnih debelinah in kvalitetah. Za Wasup deske smo izbrali debelejšo, ki je trpežnejša in bolj udobna pri daljšem stanju. D-rinke so obročki na katere pritrjujemo različne zadeve in so potrebni za namestitev elastične mreže za tovor, za pritrditev kajak sedeža ipd.  

Vse sup deske imajo na sredini tudi roč za nošenje. Lahko je navaden tanek trak, vendar na Wasup deskah najdeš mehak neoprenski ročaj, ki je veliko bolj udoben za nošenje, še posebej pri daljših razdaljah. Na boljših dvoslojnih deskah smo dodali še ročaj spredaj in zadaj, da lahko desko prenašata dve osebi. 

6. Kontrola kakovosti in pakiranje

Kontrola kakovosti poteka tako, da deske napolnijo do 16 psi in jih pustijo 48 ur, da se preveri tesnenje. Sledi še vizualna kontrola vseh nalepljenih delov in namestitev elastične mreže za tovor. Nato se deske izprazni, zloži v torbo in doda vsa pripadajoča oprema – veslo, smernik, set za popravilo in pumpa. Potem pa vse v ladijski kontejner in v naš prodajno-razstavni salon.

Ponudbo Wasup supov si poglej tukaj. V kompletu poleg napihljive deske prejmeš še 3-delno razstavljivo veslo, dvosmerno pumpo, torbo za prenašanje, varnostno vrvico, smernik, set za popravilo in 2-letno garancijo, poleg izbranih modelov pa še kajak veslo in sedež. Preko LeanPay je možen nakup tudi na obroke.

SupWasup sup