Na kaj paziti pri supanju na morju?

Zagotovo svoj sup zapelješ tudi po morju. Čeprav je morje odlično za učenje in pridobivanje prvih suparskih izkušenj, pa je potrebno paziti na nekaj nepredvidljivih pasti, ki nate prežijo v vodi in izven nje. Preberi, katere. 

 

1. Veter

Veter na morju je vedno nepredvidljiv. Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da se je tvoj dan na supu začel s popolnim brezvetrjem, vrnitev na obalo pa ti je oteževal močan veter. Ravno zaradi tega je pred suparsko turo dobro preveriti vetrovne razmere. Na splošno velja, da v primeru vetra na začetku vedno veslamo proti njemu, saj bo tako pot nazaj lažja.

V kolikor je napovedano vetrovno vreme, se ne podajamo na daljše izlete, če pa se zgodi, da te na turi dobi veter, stopi nekoliko naprej in delaj krajše zavesljaje ali veslaj na kolenih. V kolikor opaziš še temne oblake, poišči varno zavetje na obali, kjer boš prevedril/a nevihto.

 

2. Valovi

Z močnim vetrom pridejo tudi večji valovi. Višji kot so valovi, težje je veslanje, manj smo stabilni na supu. Če ravno se surfaš, načeloma v valovitem dnevu ne greš na sup, v kolikor pa že, pa se drži obale.

Pogosto se tudi zgodi, da te med supanjem ujame kak val večje ladje. Če ne želiš preizkusiti svojih ravnotežnih sposobnosti, predlagamo, da se pravočasno postaviš na kolena in počakaš, da gre val mimo.

 

3. Morski tokovi

Morski tokovi so skrita past. Največkrat se jih zavemo šele, ko vidimo, da nas je zaneslo iz začrtane smeri. Morski tok na vodi lahko prepoznaš na dva načina: kot pas mirnega morja ali kot vodo temnejše barve.

Če te ujame morski tok, je najslabša stvar, ki jo lahko narediš ta, da veslaš proti njemu, saj boš s tem izgubil/a moč in energijo. Najbolje se mu je izogniti tako, da veslaš izven njegovega pasu. Vsekakor pa si med veslanjem na obali poišči orientacijsko točko, po kateri boš vedel/a, če te tok počasi odnaša na odprto morje.

 

4. Morski promet

V poletnih mesecih je v pristaniščih, na obalah in morju promet veliko bolj zgoščen kot ponavadi. S vodnimi rekviziti, kot so sup, čolni na vesla, kajaki, kanuji ali jadralnimi deskami lahko po pravilniku plujemo do 1 km od obale, v ugodnih vremenskih razmerah. Na morju bodi vedno pozoren/a na promet in dogajanje okrog sebe in primerno reagiraj. Pozoren/a bodi tudi tudi na kopalce v obalnem pasu ter potapljače.

 

5. Poskrbi za varnost

Supanje na morju zna biti zelo nepredvidljivo, zato je dodatna skrb za varnost še kako potrebna. Pri supanju na morju vedno uporabljaj varnostno vrvico, če supaš na daljše razdalje je dobro s seboj imeti tudi rešilni jopič. Priporočljivo je, da na morju vedno supaš v paru, s telefonom v zaščitni torbici, če pa se na izlet odpravljaš sam/a, pa svoje načrte nekomu zaupaj in se redno javljaj.

 

 

Prvi supSupSup izletSupanje