7 mitov o supanju

MIT #1: NAPIHLJIVI SUP SE HITRO PREDRE.

Ob besedi »napihljivost« najprej pomislimo na napihljive blazine za vodo in razna napihljiva ležišča, ki vedno popustijo, zato veliko ljudi sup vrže v podobni koš.

Čeprav so napihljivi, so supi sestavljeni iz veliko bolj trpežnih, močnih in kakovostnih materialov, ki ob pravilnem vzdrževanju prenesejo več, kot si predstavljaš. Če malce pobrskaš po spletu, boš našel/a različne vzdržljivostne teste napihljivih supov, tudi vožnjo avtomobila preko njega.

Supi višjega cenovnega razreda so včasih še bolj trpežni kot trdi supi, saj so le-ti bolj izpostavljeni praskam, odrgninam in udarcem. Malce je potrebno paziti zgolj pri cenejših enoslojnih deskah, ki so iz tanjših materialov. 

 

MIT #2: PO UPORABI NA MORJU MORAŠ SUP VEDNO SPRATI S SLADKO VODO.

Kot smo omenili že zgoraj, so supi narejeni iz močne in kakovostne plastike, na katero morska voda oz. sol nima bistvenega vpliva. Če sup po uporabi v morski vodi do naslednje sezone samo zrolaš v torbo, ne pričakuj lukenj na njem, kvečjemu kakšno neškodljivo plesen zaradi vlage.

Kljub temu pa ne boš storil/a nič slabega, če ga po uporabi očistiš z vlažno krpo in pustiš da se posuši, preden ga zrolaš. Že zaradi vonjav, plesni in zato, ker zanj ne daš malo denarja. Pranje deske vsakič, ko ga prinesete iz vode, pa je zgolj potrata pitne vode.
 

MIT #3: ČE NAPIHLJIVI SUP PUSTIŠ NA SONCU, GA LAHKO RAZNESE.

Se dejansko lahko zgodi pri cenejših sup deskah. Vroče poletne temperature povzročajo temperaturno raztezanje, kar pomeni, da se zrak znotraj supa razteza in veča prostornino.

Če dvoslojni sup (Wasup, Shark, Starboard ...) napihneš do priporočljivega pritiska (npr. 15-16 psi), ima ta še kar nekaj manevrskega prostora do maksimalnega pritiska, ki ga zdrži (npr. 24+ psi), zato izpostavljenost soncu ni težava.

Enoslojni sup pa ima ponavadi največji dovoljeni pritisk, 15-16psi. To pa je istočasno tudi priporočljiv pritisk na katerega vedno pumpamo sup. Zato je tega manevrskega prostora manj in ni nujno, da bo zdržal temperaturno raztezanje, tako da ga raje hrani v senci in polni takrat, ko so temperature že visoke.  

 

MIT #4: NAPIHLJIVI SUPI SO ZA ZAČETNIKE.

Po tem mitu bi logika nevednega suparja šla nekako tako: »Najprej kupim napihljivi sup, da osvojim osnove in formo s prvimi kilometri, ko pa postanem izkušen supar, pa preklopim na ta pravi, trdi sup.«

Seveda to ne drži, napihljivi supi ne samo, da so v našem okolju veliko bolj praktični zaradi transporta, njihova tehnologija se iz leta v leto približuje karakteristikam trdih supov. V kolikor nisi profesionalec/ka ali se ne odpravljaš na sup tekmovanje, je napihljiva različica race supov več kot dovolj tudi za napredne in izkušene suparje.  

 

MIT #5: SUPANJE JE ZA TISTE, KI NE ZNAJO SURFAT.

Tako kot pri vsakem športu, bolj ekstremni velikokrat gledajo zviška na tiste, ki izberejo lažjo  varianto. In nič drugače ni pri supanju, nekateri zagriženi surferji bodo vedno prezirali suparje, čeprav veliko svetovno znanih surferjev v času, ko ni valov, skrbijo za formo na supu.

Za razliko od surfanja se supanja lahko loti vsak, vseeno pa je odlična vadba za dobro počutje, rekreacijo ali ohranjanje forme, ko ni valov. Profesionalni superji pa se lahko s surf-supanjem zlahka postavijo ob bok tudi klasičnim surferjem.  

MIT #6: SUPA NI DOBRO DALJ ČASA IMETI ZROLANEGA V TORBI.

Nimajo vsi tega luksuza, da bi izven sezone lahko imeli sup napihnjen v garaži. Čisto nič ni narobe, če je sup v času neuporabe zrolan v torbi. Veliko bolj pomembno od tega, v kakšni obliki je, je to, kje ga hraniš.

Izogibaj se prostorom z ekstremnimi temperaturnimi razlikami, na primer kurilnici, zunaj na balkonu ali neogrevani shrambi. Najbolj optimalno bo, če ga shraniš v prostor z normalnimi temperaturami, kjer ni izpostavljen virom toplote ali soncu.  


MIT #7: KAJ BI SE MUČIL/A S PUMPANJEM, ČE PA LAHKO SUP NAPIHNEM S KOMPRESORJEM.

Pumpanje supa za nekoga morda zahteva malce več energije in napora, vendar pa je razvoj samih tlačilk že tako napredoval, da ga lahko do priporočjivega tlaka na roke napihne vsak. Nikar za napihovanje ne uporabljaj klasičnega kompresorja, saj lahko poškoduje sup in vpliva na garancijo. V kolikor je pumpanje pretežko, si raje omisli električno pumpo ali kompresor, narejem posebej za sup. 

SupSupanje