Kako izbrati prvo desko za supanje?

Supanje oziroma stand up paddling je šport, pri katerem stojimo na sup deski, veslamo in drsimo po vodni gladini ter občudujemo naravo in okolico. Supanje se je v Sloveniji začelo pojavljati okoli leta 2010 in od takrat njegova priljubljenost samo še narašča, največji razcvet pa je supanje doživelo s predstavitvijo napihljive sup deske.
Za supanje ne potrebujete predznanja in posebnih priprav, le primerno opremo. Supanje je sproščujoča in zabavna aktivnost primerna tako za popolne začetnike kot za profesionalne športnike in seveda tudi za vse tiste vmes.

Najtežja izbira za začetnike supanja je nakup prve deske. Cene sup opreme so si zelo različne in se začnejo že pri nekaj evrskih stotakih, brez težav pa lahko presežejo tisočaka, neukemu očesu pa vse izgledajo zelo podobne. Vendar pa je razlika med deskami zelo velika, za tiste, katerim se ne ljubi brati dalje, na tem mestu najbolj pomemben nasvet:
 

  • TEST TEST in še enkrat TEST! Tisti prodajalci, ki prodajajo kvalitetno robo, vam bodo to brez težav omogočili, bodisi preko svojih test centrov, demo dni ali pa z najemom deske. Ne kupujte nečesa, česar ne morete preizkusiti in še; tam kjer kupujete špecerijo ali vijake, se športne opreme NE kupuje. Pri tolikšnih zneskih se kupuje z glavo in se po nasvet in nakup odpravite do specializiranega prodajalca. Le tako boste dobili sup desko, ki bo služila svojemu namenu.

 
Za vse, ki vas zanima več, pa berite dalje.
Najbolj osnovna delitev sup deske je ta, da obstajajo napihljive ali trde. Že iz imena lahko razberemo za kakšne deske gre. Bolj podrobno jih bomo obdelali v enem od prihodnjih blogov. Tukaj pa se bomo osredotočili na nakup napihljive deske, saj se na slovenskem trgu proda več kot 99 % napihljivih.


Kakšna je ponudba rabljene sup opreme?
Številni suparji se najprej zakopljejo v pregledovanje rabljene sup opreme. Kot velja za vso rabljeno opremo, velja tudi za sup deske - pazite kaj kupujete. Če imate v mislih točeno določeno desko, pa vam je nova predraga, potem seveda iščite tudi rabljeno. Velikokrat je leto dni stara deska boljši nakup kot pa nakup najcenejše pri lokalnem trgovcu. 3 leta stara deska, ki je stala 300, ko je bila nova, pa prav gotovo ni smiseln nakup. Tudi specializirane trgovine včasih prodajajo rablejno testno opremo in tam boste tudi na rabljeno robo včasih dobili še garancijo. Življenska doba napihljivih supov se sicer povečuje, vendar v osnovi velja, da je življenska doba supov 5-10 let.

Nasvet številka 1. 

Izberite blagovno znamko s celovito podporo
Ne kupite sup deske neznane blagovne znamke oziroma znamke brez daljše zgodovine. V zadnjih letih se je na trgu pojavilo kar nekaj novih podjetij, ki izdelujejo sup deske, a bodite previdni, saj jih bo nekaj zagotovo propadlo. Če boste za novo sup desko plačali 500 in več evrov, izberite proizvajalca z daljšo zgodovino, ki bo naslednje leto še prisoten na trgu. Če boste desko poškodovali, boste lahko uveljavili garancijo. Uveljavljeni proizvajalci so pred vstopom na trg supanja izdelovali deske za surfanje, kajtanje in windsurfanje, zato imajo pravo tehnologijo in kakovostne postopke izdelave, posledično pa so taki tudi njihovi izdelki, predvsem pa nudijo celovito podporo v primeru poškodb. 

Nasvet številka 2.
Katera sup deska je najprimernejša zame?
Kljub temu, da govorimo o napihljivih deskah, je delitev glede na obliko enaka kot pri trdih deskah. Poznamo:
 

Značilnost teh desk je, da so dolge med 10' - 12' (3 m in 3,6 m), širine desk pa se gibljejo med 30'' in 34'' (76 cm in 86 cm). Najpopularnejša širina je 32'', dolžina pa niti ni tako pomembna, samo da ni krajša od 10'' oz. 3 m. Tipičen predstavnik je recimo Wasup 106. Te deske so namenjene začetnikom, ki se s supanjem srečujejo prvič, saj so zaradi svoje širine bolj stabilne in ker so krajše, tudi bolj obvladljive. Deske iz te družine imajo privzdignjen nos oz. bolj poudarjen rocker. Nos štrli ven iz vode, zato ne igra nobene vloge, ali je nos okrogel ali pa narejen v špico, saj ne vpliva na plovnost, držanje smeri, hitrost. Splošno pravilo je, da z dolžino deska pridobiva na hitrosti in držanju smeri. S širino pa stabilnost. Seveda pa še tako velika deska s slabo zgradbo ne bo peljala težkega veslača. 
 
 Res je, deske iz te družine so namenjene tistim, ki so se s supanjem že dodobra spoznali in jih je šport navdušil in si od opreme želijo več: več hitrosti, več smerne stabilnosti, več preveslanih kilometrov, več izzivov, več dogodivščin. V tem razredu so deske dolžine 12'6 (3,6 m)  oz. 14' (4,3 m)  in ti dolžini sta tudi tekmovalna razreda. Seveda se najdejo tudi druge dolžine, s katerimi ni nič narobe in so lahko popolnoma dobra odločitev. Širine teh desk so okoli 30'' (76 cm). Izjemoma je širina lahko tudi samo 28" (precej nestabilna) ali pa celo 32" za tiste, ki si želijo dolžino in hitrost potovalne deske, vseeno pa želijo več stabilnosti. Touring deske so prepoznavne po tem, da so popolnoma ravne in nimajo rockerja (rocker je ukrivljenost deske po dolžini). Bistvo Touring desk je, da veliko bolje držijo smer in so hitrejše, saj če želite to doseči, potrebujete dolgo vodno linijo, to pa lahko dosežete samo tako, da je celotna deska v vodi.  Nos prave touring deske je raven in reže valove, če je dvignjen, k hitrosti ne doprinaša kaj dosti. 
 
 
Odlična izbira za tiste, ki bi radi občasno tudi jadrali na deski, kot v dobrih starih časih, ko surf oprema še ni bila tako zahtevna. Z dvema ali tremi enostavnimi dodatki svojo napihljivo sup desko spremenite v jadralno. Ker gre za specifične deske, se o njih temeljito pozanimajte. Na hitro priporočamo uporabo zmerno velikih jader in kardanskega zgloba in pa posvetite posebno pozornost rešitvi vpenjanja jadra in deske, saj so sistemi, pri katerih so jadra praktično nalepljena na desko precej kratkega trajanja in bo slej ko prej prišlo do poškodbe deske.
 
 Dolžine so enake kot pri prej omenjenih touring deskah, s tem da so te deske ožje in precej težje obvladljive. Priporočamo preizkus pred nakupom.

  • Wave deske – deske, namenjene jahanju valov
 In to valov, kakršnih v nam ljubem Jadranu ne bomo srečali, temveč se bo po njih potrebno odpraviti vsaj na Kanarske otoke ali obalo Portugalske, Francije... In če kupujete sup za ta namen, o supih že več ali manj vse veste in tega ne berete.  
 
  • White water – divje vode , recimo Soča ali deli Save

 
Podobno kot pri jahanju valov, obstajajo deske namenjene premagovanju brzic, vendar gre za zelo nišno zadevo in ji ne bomo posvečali veliko pozornosti. Na hitro pa samo to, za tekoče vode potrebujete posebna znanja in posebno opremo in se na rečne ekspedicije nikar ne odpravljajte sami. Seveda so stoječa jezera, ki so nastala za jezovi hidroelektrarn, izvzeta in po njih brez skrbi lahko veslate.     


DEJSTVA
Sup deske so namenjene uporabi na vodi - sladki, slani, mirni, vzvalovani - in samo vaše domišljija je vaša ovira, izogibajte se edino hitro tekočih rek.


Vse deske so enake, različne so samo cene. Ne morete se bolj motiti, deske so si tudi konstrukcijsko ZELO različne. Vse deske so izdelane iz t.i. ''dropstitch'' materiala. Gre za vezenje, ki se nahaja v deski in ji daje strukturno trdnost in če je to vezenje slabo, bo deska mehka, nestabilna in veslanje na njej ne bo v nikakršen užitek. Verjetno ste tudi sami že videli, da nekateri sedijo, medtem ko drugi lahkotno veslajo okoli njih. Kako ločiti zrno od plevela? Test, test in test. Ter zavedanje, da kar brez problema pelje otroka, še ne pelje tudi odrasle osebe. Tudi z otroškim kolesom se 100kg možak ne more voziti...


Moja se napumpa na 25 barov… ni res, tlak merimo v PSI, to so angleške mere, ki se uporabljajo pri navtiki. Napihljive sup deske se pumpajo na 15 PSI, kar je enako 1 bar. Če imate željo in voljo, pa jih lahko napihnete tudi na višji tlak. Dobra deska bo pod nogami trdna že pri 12 PSI, slaba pa se bo zvijala tudi, če jo nekako uspete spraviti na 30 PSI, saj na trdnost deske vpliva struktura v deski ''dropstitch'' in ne tlak, dodatne ojačitve itd. Vsekakor pa je pri izbiri deske lahko dober pokazatelj informcij do koliko desko lahko napumpate. Enoslojne deske se lahko napumpajo na 16 PSI. Priporočljivo je pa tudi 16 PSI. Pomeni, da imate tako desko celo življensko dobo napumpano na zgornjo obremenitev. Obstaja velika verjetnost, da bo popustila precej prej kot kakšna močnejša. Dobre deske lahko napumpate do 20 in več PSI, priporočljivo je pa še vseeno 16 PSI. Se pa bistveno drugače peljete, ker je prva obremenjena do skrajne meje, druga ima pa še nekaj 'rezerve'.... Predvsem pazite na razne ponudbe, kjer je deska majhna in ima navedeno vse živo. Nikjer pa ne najdete podatka na koliko jo lahko pumpate. Brez problema boste našli tudi supe za katere bodo trdili, da so dvoslojni, ampak jih lahko napumpate na največ 14 psi. To preprosto ne gre skupaj. Najbolj pa pazite na velike popuste. Deska za katero nekdo trdi, da je vredna 699 in je na začetku sezone v akciji za 300 eur, je pač zgolj zavanjanje in je deska vredna verjetno samo 200. Zelo se izogibajte tudi poceni dvokomornih supov. Sup je na robu lepljen in tam je šibka točka skoraj vseh sup desk. Dvokomorni ima teh robov še enkrat več in zato veliko večjo možnost da nekje spusti. Če spusti notranji rob med komorami, se supa ne da niti popraviti. Nikakor ne pozabite na servis. Kam boste sup nesli, ko bo kaj narobe? V Lidlu lahko zgolj upate, da je sup še v garanciji. Kupite sup z vsaj 2 leti garancije - to je vedno znak boljših proizvajalcev..


Pri nakupu napihljive sup deske mora komplet vsebovati: desko, pumpo  (pri priznanih je ta dvosmerna), torbo z naramnicami ali koleščki , smernik  ter varnostna vrvica (ta poskrbi, da vam deska ob padcu z nje ne odplava). V nekaterih cenejših kompletih varnostne vrvice ni. Veslo je običajno del kompleta pri cenejših deskah in je večinoma alumijasto. Tudi aluminijsta vesla se med seboj MOČNO razlikujejo. Sup deske Shark pa imajo v kompletu že deloma karbonsko veslo in tudi zaradi tega veljajo za deske z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno. Premium deske pa praviloma ne vključujejo sup vesla, saj si izkušeni veslači praviloma želijo veslo izbrati sami. Boste pa pri nakupu deske in vesla skoraj povosd dobili na veslo lep popust.


SLOVARČEK
Mere: pri označevanju vsega pri sup deskah se uporablja anglosaški oz imperialni merski sistem.
Običajno boste kje na deski našli naslednji zapis 10'6'' 32'' 6'' (dolžina, širina, debelina), kar pomeni 10,6 čevljev (feet), 32 palcev (inch) in 6 palcev (inch).
1 palec = 2,51 centimetra
1 čevelj = 0,304 metra
Za osnovna poznavanja bo dovolj, če veste, da so 3' čevlji (feet) enako 1 metru in 1'' palec (inch) enako 2,5 cm.
Torej je zgoraj opisana deska dolga 3,2 m, široka 81 cm in debela 15 cm in je krasna družinska deska. 
TLAK deske ne pumpamo v barih, ampak v PSI-jih, pri čemer je 15 PSI enako 1 bar in to je tlak, ki pri dobrih deskah zadostuje.