Kako izbrati prvo desko za supanje?

Supanje, znano tudi kot stand up paddling, je šport, ki združuje veslanje stoje na deski in drsenje po vodni površini, medtem ko občudujemo okolico. V Sloveniji se je ta aktivnost začela uveljavljati okoli leta 2010 in od takrat njegova popularnost vztrajno raste, še posebej po uvedbi napihljivih SUP desk.

Za začetek supanja ni potrebno posebno predznanje, le ustrezna oprema. Gre za izjemno sproščujoče in zabavno doživetje, primerno za vse, od popolnih novincev do profesionalcev.

Izbira Prve SUP Deske

Za novince je izbira prve SUP deske pogosto največji izziv. Cene se močno razlikujejo in na prvi pogled se zdi, da so vse deske enake. Toda razlike so velike in ključno sporočilo je:

Testirajte, testirajte, testirajte! Kvalitetni prodajalci vam bodo omogočili preizkus desk preko testnih centrov, demo dni ali najema. Nikoli ne kupujte brez preizkusa in se izogibajte nakupu športne opreme tam, kjer sicer kupujete živila ali vijake. Odpravite se k specializiranemu prodajalcu, ki vam bo nudil ustrezno podporo in svetovanje. Sicer se vaš poceni nakup lahko hitro prelevi v vse prej kot poceni.

Napihljive ali Trde Deske

Osnovna delitev SUP desk je na napihljive in trde. Več kot 99% desk, prodanih na slovenskem trgu, je napihljivih zaradi njihove praktičnosti in enostavnosti za shranjevanje.

Rabljene SUP Deske

Pri iskanju rabljenih desk bodite previdni in pazite, kaj kupujete. Starost deske in njena prvotna cena sta pomembna dejavnika, saj lepilo z leti popusti. Sup z dobrim lepilom ima življenjsko dobo 5-10 let. Nekateri specializirani prodajalci ponujajo rabljeno testno opremo z garancijo, kar je lahko dobra izbira.

Izberite Zanesljivo Blagovno Znamko

Izberite blagovno znamko z dolgo zgodovino in predvsem dobro podporo. Če imate rezervne dele in garancijo na Kitajskem, je lahko vsaka majhna težava precej draga. Lokalni prodajalec z lastnim servisom vam bo zagotovil kakovost in možnost uveljavljanja garancije v primeru poškodb.

Katera SUP Deska je Najprimernejša za Vas?

  • Družinske ali allround deske so idealne za začetnike in ponujajo dobro stabilnost.
  • Potovalne ali touring deske so namenjene tistim, ki želijo več hitrosti pri veslanju na daljše razdalje.
  • Windsurfing SUP deske so primerne za tiste, ki želijo občasno tudi jadrati na deski. Pazite, da komplet ni prepoceni, ker postane neuporabno.
  • Tekmovalne ali race deske so za bolj izkušene veslače, ki iščejo predvsem hitrost.
  • Wave deske so namenjene jahanju valov, primernih predvsem za morja z večjimi valovi. So krajše in širše.
  • White water deske so specializirane za divje vode, kot so brzice. Imajo posebej ojačano dno, da se težje predrejo.

Dejstva o SUP Deskah

Supanje je možno na različnih vodnih površinah, a pomembno je izbrati pravo desko za vaše potrebe. Konstrukcijske razlike med deskami so velike in vplivajo na izkušnjo veslanja. Testiranje je ključno za pravilno izbiro. S poceni enoslojno desko boste morda uspeli stati na deski na čisto mirnem jezeru. Ko pa pridete na malenkost nakodrano morje, pa je lahko izkušnja čisto drugačna. Dobre enoslojne deske so primerne za veslače težke do največ 80kg, če je zelo velika mogoče tudi nekaj več. Če ste težji morate kupiti dvoslojno desko. Žal po katalogih velikokrat zasledim trditev, da gre za dvoslojno desko, pa se hitro vidi, da gre kvečjemu za dvojni sloj na robu, kar imajo danes res že vse deske. Če je največji dovoljen pritisk 16psi ali celo manj, potem deska ni dvoslojna in ne zdrži težjih obremenitev. Velika večina sup desk v trgovskih katalogih je enoslojnih. Te so lahko popolnoma dobra izbira, če imajo vsaj 2 leti garancije in zagotovljen servis.

Komplet za Napihljivo SUP Desko

Ob nakupu napihljive SUP deske bi moral biti vključen komplet, ki vsebuje desko, pumpo, torbo, smernik in varnostno vrvico. Preverite, če lahko s pumpo sup tudi izpraznite. Če tega ne omogoča, kompleta ne kupujte. Pazite tudi pri torbi. Lahko je soliden nahrbtnik, lahko pa tudi zgolj cenena vreča z zadrgo, ki zdrži eno sezono. Tudi veslo je pogosto del kompleta, pri čemer se kakovost vesel lahko močno razlikuje. V veliki večini primerov so ta aluminijasta. Če so dobra, so lahko čisto uporabna za dopust. Če pa že nova šklepetajo na spojih, pa popolnoma pokvarijo izkušnjo. Kdor bo veliko supal, pa si bo hitro kupil boljše in lažje veslo ali pa izbral komplet, ki že ima delno karbonsko veslo.

Dimenzije supa

Ko se podate v svet supanja, boste naleteli na številne izraze, ki so ključni za razumevanje specifikacij in značilnosti SUP desk. Pomembno je, da se seznanite z osnovnimi merskimi enotami, ki se uporabljajo pri opisu dimenzij desk:

  • Dolžina: Izražena v čevljih ('feet'), kjer 1 čevelj (ft) ustreza približno 0,304 metra. Dolžina deske vpliva na hitrost in smerne lastnosti.
  • Širina: Prikazana v palcih ('inches'), kjer 1 palec (in) znaša 2,54 cm. Širša deska nudi večjo stabilnost.
  • Debelina: Prav tako izražena v palcih, vpliva na nosilnost in togost deske.
  • Tlak: Merjen v PSI (pounds per square inch), kjer višji tlak pomeni trdnejšo desko. Dobre dvoslojne deske omogočajo pumpanje na 20psi in več.

Ko izbirate svojo prvo SUP desko, je ključnega pomena, da upoštevate svoje potrebe, veščine in vrsto vode, na kateri nameravate veslati. Vsaka vrsta deske ima svoje prednosti in namembnosti, zato je pomembno, da izberete desko, ki najbolje ustreza vašim načrtovanim aktivnostim na vodi.

Za veslača višine 165cm je že 32 inčev široka deska zelo široka in stabilna. Pri 190cm in 110kg pa je ta ista deska precej neuporabna, če veslač ni že precej izkušen. Povprašajte za nasvet.

Nikoli ne nasedajte napisom nosilnost 150kg. To ne pomeni, da je primerna za veslača težkega do 150kg. Primerna je za morda 80kg težkega veslača, ki s seboj pelje še otroka. Bolj pomemben je podatek za kako težkega veslača je neka deska primerna. Tega podatka pa v trgovskih katalogih ne najdete skoraj nikoli. Vsi smo že videli možaka, ki se trudi supat, pa je vsakih nekaj sekund v vodi. Žena in otroci na isti deski so se pa brez problema vozili stoje.

Ne glede na to, ali iščete desko za sproščeno veslanje po mirnih jezerih, raziskovanje obalnih linij, adrenalin polne avanture na divjih vodah ali valovno deskanje, prava izbira deske bo vaše doživetje naredila varnejše, udobnejše in predvsem zabavnejše.

Supi z dvojno komoro

V zadnjih letih so se pojavili supi z dvojno komoro. Praviloma se jim izogibajte. Dvojna komora je v osnovi varnostni element. Če spusti ena komora, imate še vedno drugo, ki se je lahko držite. Realno pa na vodi ne spusti noben sup.  Popustijo, ko ležijo na vroči plaži in pritisk v njih naraste, istočasno pa se na vročini mehča lepilo. Proizvajalci so hitro ugotovili, da dvojna komora pomeni tudi večjo togost na mestu, kjer stojite, ker je tam podovojena količina PVCja. Kvalitetni supi z dvojno komoro so tako še bolj čvrsti in omogočajo supanje tudi veslaču, ki ima lahko tudi 140kg. Vendar stanejo 1300 eur in več. Seveda pa zadeva deluje tudi pri pocenskih supih. Če vzameš najcenejši tanek materijal, ki odrasle osebe ne drži in narediš sup z dvojno komoro, je sup ravno toliko čvrstejši, da lahko gor stoji tudi 80kg težak veslač. Zato je lahko tak sup še cenejši od enokomornega in to prav gotovo ni znak dodane vrednosti. 90% težav s supi pomeni puščanje na robu. Sup, ki spusti na robu, vam na servisu praviloma brez težav popravimo. Dvokomorni sup pa ima robove tudi notri, med komorami. Če spusti tam, je edina rešitev nakup novega. Za popravilo mora biti PVC tudi dovolj močan, da zdrži segrevanje in ponovno lepljenje. Dvokomorni je lahko tako tenak, da ga ne zmoremo popraviti niti na zunanjem robu.

 

Zaključek je jasen: SUPanje ponuja nešteto možnosti za raziskovanje in uživanje na vodi, ne glede na vaše predznanje ali telesno pripravljenost. Vzemite si čas za raziskovanje, testiranje in seveda za učenje. Z izbrano SUP desko, ki odgovarja vašim potrebam in željam, se odpravite na vodne avanture, polne raziskovanj, sprostitve in neizmernega veselja. In ne pozabite: najpomembnejši del supanja je, da uživate v vsakem zaveslaju.