Kako izbrati pravi rešilni jopič?

Če si med tistimi, ki supa še niso postavili v kot ter vsak trenutek lepega vremena izkoristiš za supanje, ne pozabi na varnost. Kljub morda prijetnim temperaturam je voda hladna, zato nošnja rešilnega jopiča oz. PFD opreme (Personal Floating Device) ni nikoli odveč. Saj veš, najbolj varna varnostna oprema je tista, ki jo nosiš.  

 

ZAKAJ POTREBUJEŠ REŠILNI JOPIČ? 

Rešilni jopič je druga najpomembnejša stvar, ki jo moraš uporabiti pri vodnih športih. Prva so možgani. Morda se ti zdaj zdi smešno ali pretirano, da bi med supanjem po Cerkniškem jezeru nosil/a rešilni jopič, morda si misliš, da pa ja imaš toliko ravnotežja, da ne boš padel/a v vodo. Ne glede kakšne so tvoje suparske ali plavalne sposobnosti, nikoli ne podcenjuj narave. Rešilni jopič ima pridevnik »rešilni« z razlogom.  


KAKO IZBRATI REŠILNI JOPIČ ZA SUPANJE? 

Ni vsak rešilni jopič dober jopič. Rešilne naprave so razvrščene v 5 kategorij, kjer večina rešilnih jopičev za vodne aktivnosti spada v kategorijo III (klasični rešilni jopiči) ali V (samonapihljive rešilne blazine).

Rešilni jopič mora ustrezati certifikatu varnosti, najpogosteje je to evropska oznaka CE EN393* ali ISO 12402-3:2006. Pri supanju oz. veslanju je poleg varnosti pomembno, da je rešilni jopič udoben in te med aktivnostijo ne ovira.

Velikost rešilnega jopiča je različna od proizvajalca do proizvajalca, zato vedno preberi njihova priporočila, še bolje pa je, da jopič pomeriš v živo. Na trgu obstajajo različni modeli – od klasičnih jopičev, jadralskih rešilnih jopičev in samonapihljivih varnostnih blazin. Za supanje priporočamo izbiro takšnega, ki ti omogoča udobno in neovirano večurno veslanje, torej klasični rešilni jopič ali samonapihljivo blazino.  


*CE je evropski standard, kamor spadajo zasnova, zmogljivost, specifikacija materialov in celo informacije o uporabi, EN393 oznaka pa zagotavlja najmanj 5 kg vzgona.  

KAKO PRAVILNO NOSITI REŠILNI JOPIČ? 

Ko poskušaš rešilni jopič, ga vedno nadeni nase z zrahljanimi trakci. Če se zapenja z zadrgo, ne sme biti preveč ohlapen ali pretesen. Trakce vedno zateguješ od spodaj navzgor, šele na koncu zategni ramenske trakove. Ta način bo poskrbel, da bo rešilni jopič med aktivnostjo ostal na mestu in ne bo lezel navzgor.

Med aktivnostjo, sploh supanjem, nimaš veliko možnosti popravljanja rešilnega pasu. Preveri, če ti je rešilni jopič prav – dvigni roke, nekdo pa naj potegne za ramenske trakove. Če jopič ostane na mestu, si ga nadel/a pravilno. Če se jopič premakne, še nekoliko zategni spodnje trakove. V kolikor ti jopič še vedno polzi navzgor, izberi drug model. Z jopičem vedno imitiraj veslanje ter preizkusi, kako se obnaša med premikanjem.  

KAJ PA SAMONAPIHLJIVA REŠILNA BLAZINA? 

Številni rekreativni suparji prisegajo na kompaktno samonapihljivo rešilno blazino, ki se nosi kot torbica okrog pasu. Ta omogoča udobno in neovirano veslanje, v primeru nezgode pa se aktivira s potegom za vrvico. 

 

REŠILNI JOPIČ ZA OTROKE 

Če veliko supaš z otroci, potem veš, da je le-tem priporočljivo nadeti rešilni jopič, ne glede na poletje ali zimo. Postopek, kako izbrati pravo velikost rešilnega jopiča za otroka, je enak kot za odrasle, pri čemer pa je udobje še toliko bolj pomembno. Če je jopič udoben, bo otrok med aktivnostjo pozabil, da ga sploh nosi. Če ima s tem težave, ga morda navdušiš za nošnjo s tem, da ga sam/a naučiš, kako si ga pravilno nadane. In ne pozabi, starši smo največji zgled otrokom, tako da poskrbite za varnost sebe.  

NrsSupanjeZima