10 vprašanj, ki jih moraš postaviti, ko kupuješ prvi sup
Razmišljaš, da je letos pa res pravi čas, da kupiš svoj prvi sup? Preberi, na katerih 10 vprašanj si moraš odgovoriti, ko kupuješ prvi sup! 

 

1. Kdo bo vozil sup?

Če boš edina oseba, ki bo vozila novi sup, lahko enostavno izbereš takšnega, ki ustreza tvoji velikosti, teži, namenu in sposobnostim. V kolikor bo sup uporabljalo več ljudi, na primer družina ali prijatelji, se:
  • orientiraj se po velikosti in teži največje osebe, ki ga bo uporabljala 
  • izbiraj glede na osebo, ki ga bo uporabljala največ pod pogojem, da je sprejemljiv tudi za najtežjo osebo.

2. Kakšna sta tvoja teža in velikost?

Pri supanju je tvoja velikost pomembna, teža pa še bolj. Pomembno je, da volumen deske ustreza obrementivi, le tako lahko izkoristimo njen polni potencial. Če ima deska premajhen volumen oz. je veslač pretežak, pride do upogibanja, kar vpliva na hitrost in celotno izkušnjo. Če je sup premajhen in preozek, boš pogosto v vodi, če pa je prevelik, pa boš imel/a težave z nadzorom deske. Starboard ima poleg vsake deske definirano priporočeno težo veslača oz. obremenitev, pomagati pa ti bomo znali tudi mi. 

 

 3. Kakšne so tvoj suparske sposobnosti? 

Ne glede na to, ali si popoln/a začetnik/ca, povprečni/a ali izkušen/a supar/ka, si moraš zapomniti tri pravila. Dolgi sup pomeni hitrost, širok sup pomeni stabilnost in kratek sup pomeni vodljivost. Dolgi supi lepše plujejo skozi vodno linijo in so načeloma hitrejši, široki supi zagotavljajo stabilnost in manj padcev v vodo, kratki supi pa omogočajo hitre in intenzivne obrate. Predlagamo, da preden se odločiš za nakup supa, preizkusiš vse tri in se iz prve roke prepričaš, kateri ti najbolj ustreza.  

 

 4. Za kaj boš uporabljal/a sup?

Prvi sup za začetnike je najpogosteje allround sup/družinski, ki ti omogoča vse, od veslanja po zalivu in delanja daljših turc vse do lovljenja kakšnega vala. V kolikor bo supanje postalo del tvojih športnih podvigov in način za ohranjanje forme, razmisli o daljši in ožji touring ali race obliki.  

 

 5. Kje boš največ supal/a?

Pri nas supanje na valovih ali divjih rekah bolj kot ne odpade, tako da če boš večino časa supal/a po morskih zalivih, jezerih ali mirnih rekah, izberi daljši sup, allround ali toruing oblike. Toliko da veš, da obstajajo tudi napihljivi supi za surfanje na valovih in supi za vožnjo po divjih rekah.  

 

 6. Kako ga boš transportiral/a in shranjeval/a?

To vprašanje se navezuje na to, ali izbrati trdi ali napihljivi sup. Tako kot pri prejšnjem vprašanju tudi tukaj nimaš veliko izbire, razen če živiš blizu morja ali jezera, do katerega je prenašanje supa enostavno. Ponavadi svetujemo izbiro napihljivega supa, saj le ta zavzame manj prostora doma, s seboj pa ga lahko vzameš tudi na različna potovanja.

 

 7. Kako močan/a si? 

Pri supanju moč ni pomembna samo pri veslanju, veliko bolj se izkaže pri prenašanju, dvigovanju in pumpanju. Vsi supi niso sestavljeni enako in iz enakih materialov, zato ima vsak sup tudi različno težo. Večji oz. daljši supi, zasnovani za veslače nad 100kg so nekoliko težji kot krajši in ožji supi, zasnovani za lahke veslače. Pomembno vlogo pri tem igrajo nekatere malenkosti, ki pa lahko naredijo veliko razliko, na primer naramni pasovi za prenašanje Starboard supov ali njihove lahke in priročne torbe na koleščkih. Obstajajo pa tudi trakovi za nošenje, ki jih lahko dokupite za vsako desko. Ali pa si omislite voziček za transport...

 

 8. Koliko denarja si pripravljen/a odšteti za sup?

Supe najdeš v vseh cenovnih razredih. Ne glede na to, koliko si največ pripravljen/a zapraviti za sup, vedno išči najboljše v svojem cenovnem razredu. Glede na uporabljeno tehnologijo ima Starboard na voljo več različic supov, ki pa še vedno spadajo v višji rang kakovosti. V naši spletni trgovini lahko se po znižani ceni najde tudi kašen sup lanskega leta, ali pa Shark sup, ki predstavlja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Za družinsko zabavo na dopustu pa zadoščajo tudi nizkocenovne deske F2. Vsekakor pa ti priporočamo, da preden sup kupiš, ga vsekakor testiraš.  

 

 9. Kakšno veslo izbrati?

V osnovi po obliki lista ločimo dve vrsti vesel – osnovno veslo za vsakodnevno supanje in tekmovalno veslo. Priporočamo, da izbereš osnovno veslo, ki ima širši list. Kar je pomembno pri veslih, je material, iz katerega je izdelano. Odvisno od materiala se giblje tudi cena. Aluminijasta vesla so cenejša, vendar težka in po nekaj časa veslanja se to lahko močno občuti. Karbonska vesla so dražja, vendar lahka, kar olajša daljše supanje. Priporočamo, da izbereš srednjo pot in kupiš kombinirano veslo. Zaradi priročnosti predlagamo tudi izbiro zložljivega 2 ali 3-delnega vesla. Poglej izbor vesel za supanje tukaj.

 

 10. Koliko ti je mar za okolje?

Seveda nam je vsem mar za okolje in fino je, če veš, da je tudi tvoj sup 'eko'. Supanje je aktivnost, ki je močno povezana z vodo in oceani. Starboard znamka slovi po svoji usmerjenosti v zmanjševanje ogljičnega odtisauporabi recikliranih materialov in na splošno čiščenju oceanov. Veliko delov njihovih supov je izdelanih iz recikliranih materialov, npr. torbe so v celoti narejene iz recikliranih plastenk, podloge na supu so iz recikliranih materialov, za spajanje določenih elementov deske uporabljajo toplotno varjenje, ki ne onesnažuje okolja z kemičnimi snovmi, za vsako prodano Starboard desko v Mjanmaru v Thor Heyredahl Climate parku posadijo mangrovo. Starboard je s svojim delovanjem v zadnjih letih ustvaril negativen ogljični odtis - iz narave so ostranili več nečistoč, kot jih s svojimi supi proizvedejo.

 

Nakup supaPrvi supSupSupanje