kaj obleči


Predgovor

V zimskih mesecih vse prevečkrat lahko opazimo suparje, ki so na svojih deskah oblečeni popolnoma neprimerno glede na vreme in okolje. Ljudje pač nismo vodna bitja in za gibanje v oz. na vodi moramo biti primerno opremljeni. Najbolj zalostno je, ka na Facebook objavi vidiš izkušenega suparja, oblečenega v tekaško opremo in neoprenske čevlje, kako vzpodbuja svojega prijatelja, ki je za svojo prvo sup dogodivščino izbral Blejsko jezero v začetku decembra, oblečen kot da se odpravlja kidat sneg. Ne, škornji, hlače za tek, brezrokavnik in volnena kapa pač ni primerna oprema za vodne dogodovščine. Prav tako vsakomur odsvetujem ugice in kavbojke, za dodatek pa je večina še brez varnostne vrvice ( leasha ) Si sploh predstavljate padec v vodo, ki ima vsega par stopinj, predno vas bo šok toliko popustil, da se boste zavedali kje ste, bodo oblačila prepojena s ledeno vodo, plavati v škornih ni mogoče, prav tako vam puhovka ali brezrokavnik ne bo služila kot reševalni jopič in če ste za nameček še brez leasha, je vaša deska lahko že precej daleč stran vi pa v vodi. Ko se vam (če) končno uspe rešiti nazaj na desko, se znajdete v premočenih oblačilih na temperaturah blizu ledišča, vi pa stran od obale in rešitve. Po možnosti se je še ključ avtomobila napil dovolj vode, da z njim ne boste mogli zagnati avta, pa tudi s telefonom si ne boste mogli pomagati.

Zimsko obdobje

Edino primerno oblačilo za zimske mesece so suhe obleke ( Dry suit ) Popolnoma zmotno je, da so za na sup primerna neoprenska oblačila, neopren nam koristi zgolj in samo kadar smo v stalnem stiku z vodo in so njegove celice prepojene z vodo katero segrejo s svojim telesom. Če nismo v vodi potem je neopren samo debela guma ki nas veže in omejuje. Ste kdaj pomislili, da bi se z tek oblekli v neopren? Supanje je fizično naporen šport zaradi česar je potrebno poskrbei za zadostno odvajanje vlage ( potu ) od telesa.

Torej tudi pri supu velja pravilo plasti, prva plast mora biti iz materiala kateri poskrbi, da se vlaga odvaja stran od telesa ( ti švic majica) in mora biti prilagojen zunanji temperaturi. Materijali športnega spodnjega perila so različni in vsak si lahko najde sebi primernega, seveda ni potrebno tečt v trgovino po spodnej perilo za supanje, vsak smučarski ali tekaški komplet bo dober, samo preko njega si oblečite primerno suho obleko, katera bo poskrbela za odvajanje vodne pare in ob morebitnem padcu, poskrbela da ostanete suhi. Naloga suhe obleke je, da vas zaščiti pred vodo in odvaja odvečno vlago, gretje ni njena primarna naloga zatorej se je potrebno pod njo dovolj obleči.

DELI
Največja izbira supov
Varen nakup
Brezplačna dostava nad 50€
Osebni prevzem v Ljubljani